De activiteitenkalender

De kern van een vereniging is dat je samen een sport beoefent, in jullie geval de onderwatersport. Dat kunnen duikactiviteiten zijn, maar ook onderwaterhockey, vinzwemmen, onderwatervoetbal en ga zo maar door. Daarnaast worden natuurlijk ook af en toe gezelligheidsactiviteiten georganiseerd. Hoe maakt je er nou een leuke, diverse, aantrekkelijke kalender van?

Tip 1: onderzoek de wensen van je leden

Een goed gevulde activiteitenkalender begint bij het achterhalen van de wensen en behoeften van de leden. Wat willen ze in het zwembad doen? En vinden ze gezelligheid wel belangrijk? Is er – met andere woorden – vraag naar niet-sport-gerelateerde activiteiten? En zo ja, waar worden ze enthousiast van? Er zijn ongetwijfeld heel veel dingen waar iedereen voor te porren is, maar er zullen ook activiteiten zijn waarover mensen van mening verschillen. Hoe erg zijn die afwijkende wensen/behoeften? Wat moet je met een grote groep leden doen, en wat niet? Probeer dit zo nauwkeurig mogelijk in kaart te brengen en vraag de activiteitencommissie om er een kalender op te baseren.

Tip 2: reserveer een budget

Het kan een drempel opwerpen als leden een (klein) bedrag moeten betalen om deel te nemen aan een activiteit. “Want we betalen toch al contributie?!”, zeggen ze dan. Bespreek daarom in de ALV welk budget de activiteitencommissie krijgt, zodat ze naar eigen inzicht dingen kunnen kopen en organiseren. Uiteraard kun je ervoor kiezen om soms entree te vragen, zeker als het om een buffet gaat, of om een gave clinic freediven, of om toegang tot iets bijzonders. Dit kan er zelfs voor zorgen dat mensen zich minder snel last-minute afmelden. In dat opzicht heeft betaalde deelname dus ook z’n voordelen!

Tip 3: accepteer dat niet iedereen overal aan meedoet

Niet alle leden vinden dezelfde activiteiten leuk. En voor een leuke, geslaagde activiteit is het niet altijd nodig dat álle leden er zijn! Maak de kalender eens met die twee gegevens in je achterhoofd en raak niet gefrustreerd over een clubduik met slechts vijf mensen, een potje onderwatervoetbal met z’n tienen of een bbq met z’n achten. Ook met een klein groepje kun je het hartstikke leuk hebben, zo lang het niet altijd dezelfde mensen zijn die zich aanmelden. Als dat laatste het geval is, vraag dan eens naar de behoefte en wensen van de rest van de leden!

Tip 4: laat de jeugd iets voor de jeugd organiseren

Soms is het niet gunstig als volwassenen iets voor de jeugd organiseren. Of als beginnende duikers iets voor ervaren duikers op poten zetten. De beoogde doelgroep van een activiteit weet zelf het beste waar ze zin in hebben! Laat de jeugdleden daarom hun eigen game-middag of feestje organiseren, uiteraard onder supervisie van een volwassen (bestuurs)lid. Gegarandeerd dat ze zelf veel meer jeugdleden weten te mobiliseren om te komen!

Tip 5: organiseer iets totáál anders

Schud de boel eens op en probeer iets nieuws uit! Ga in plaats van duiken eens een keer bowlen, darten, schaatsen of boerengolfen. Organiseer een pubquiz met leuke weetjes, of een ‘cycling dinner’ waarbij leden voor elkaar koken. Nodig ook familie uit voor het jaarlijkse Zeelandweekend. En ga dan eens niet BBQ’en, maar maak met z’n allen steenovenpizza’s. Een nieuwe activiteit kan veel nieuwe energie teweeg brengen.

Tip 6: Plaats je clubactiviteit op de NOB agenda

Heb je een clubactiviteit zoals een NOB specialisatie, workshop, lezing of thema-avond die ook toegankelijk is voor anderen? Stuur dan een mailtje naar info@onderwatersport.org en wij zetten het op de NOB agenda voor meer bereik.