De NOB, Onderwaterhuis.NL en onderwaterfotograaf Ron Offermans organiseren de online workshop ‘De ideale camera. Jij kan gratis meedoen! Ron Offermans legt uit waar je op moet letten bij het selecteren van een nieuwe onderwatercamera. Wat is het doel van een nieuwe camera, waarom is het formaat van de beeldsensor belangrijk, hoe bedien je de camera, het aantal instellingen van een camera en welke uitbreidingen zijn interessant.
De workshop wordt op woensdag 20 mei gegeven vanaf 20.00 uur tot ongeveer 21.30 uur (inclusief een korte pauze). Je kunt gratis aan deze avond deelnemen. Er is plek voor maximaal 240 deelnemers dus schrijf je snel in!
De workshop wordt gegeven door Ron Offermans. Marco Heesbeen zal vragen in de chat beantwoorden. Ook duikers die geen lid van de NOB zijn, kunnen meedoen. Wil je meer weten over dit onderwerp? Bestel bij je inschrijving dan meteen het Handboek Digitale Onderwaterfotografie met een camerabijlage voor € 35,- inclusief order- en verzendkosten. Er zijn bijlagen voor Olympus Tough, TG-4, TG-5, TG-6 (basis en uitgebreid), TG-870, OMD-5, OM-D E-M5II, PEN-7 – Sealife DC 2000 – Canon G-7 (mark II en mark III)- Sony RX-100, Alpha a6400 – Sea&Sea DX- 6G. Ook zijn er aparte flitsbijlagen voor Sea&Sea YS-01, YS-01 Solis, YS-03 Solis – Inon S2000. De kosten van een flitsbijlage zijn € 14,95. Je hoeft het boek en de bijlage dan niet zelf via de NOB- webshop te bestellen.
Wil je deelnemen aan deze workshop? Schrijf je dan snel in.
Door je in te schrijven ontvang je vlak voor aanvang van de workshop van ons een e-mail met informatie over de workshop, inclusief de link naar de online omgeving. Het boek wordt je zo snel mogelijk toegestuurd en je ontvangt een factuur van de NOB. Deze workshop is een samenwerking van de Nederlandse Onderwatersport Bond, Onderwaterhuis.NL en Ron Offermans.
De inhoud van de workshop ‘Wat is de ideale camera?’
Als je met onderwaterfotografie wilt beginnen, of je overweegt over te stappen op een andere camera kom je altijd weer voor dezelfde vraag te staan, “Wat is de ideale camera?”. De keuze is groot en het aanbod verandert snel.
Doel
Belangrijk is om na te gaan wat je doel is, wil je af en toe een herinneringskiekje maken, je wat serieuzer met onderwaterfotografie bezighouden, of wil je gaan meedoen aan wedstrijden en/of proberen je foto’s gepubliceerd te krijgen. Daarbij speelt uiteraard je budget ook een belangrijke rol. Deze workshop zal je proberen voldoende inzicht te geven in de belangrijkste kenmerken van de verschillende typen camera’s zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Beeldsensor
Als je een camera koopt zit je vast aan het formaat van de beeldsensor die is ingebouwd. In de workshop zal worden uitgelegd hoe groot de invloed van de beeldsensor is op het formaat van de camera, maar ook op het formaat van de lens. Daarnaast heeft de beeldsensor ook invloed op het dynamisch bereik, het scherpstelbereik en de scherptediepte. Neem daarom het formaat van de beeldsensor mee in de keuze van de camera.
Bediening
Een camera met slechts een paar bedieningsknoppen klinkt heel verleidelijk en een camera met veel knoppen schrikt je misschien af, maar in de workshop zal worden uitgelegd dat het tegendeel waar is. Ook de ergonomie van een camera is heel belangrijk. Een knop moet ook goed bereikbaar en eenvoudig te bedienen zijn. Daarbij is de bediening op de camera zelfs van ondergeschikt belang ten opzichte van de bediening van het onderwaterhuis dat je erbij aanschaft. Daar zal je ook nog een keuze in moeten gaan maken omdat voor de meeste camera’s diverse merken onderwaterhuizen beschikbaar zijn.
Instellingen
Fabrikanten lijken een soort ratrace te zijn begonnen voor wat betreft het aantal instellingen en mogelijkheden die ze in een camera kunnen stoppen. Het resultaat is enorme onoverzichtelijke menu’s met vaak onverklaarbare termen. Zelfs de meest ervaren onderwaterfotografen zullen daar 90% niet van gebruiken. De 10% wel heel nuttige instellingen moeten echter wel gemakkelijk te vinden zijn. Bij sommige camera’s is dit beter opgelost dan bij andere. Dit bepaalt voor een groot deel hoe handig je met de camera kunt werken. In de workshop zullen de camera’s ook op dit vlak worden vergeleken.
Uitbreidingen
Welke uitbreidingen beschikbaar zijn voor een camera bepalen voor een groot gedeelte de praktische toepassingen en doorgroeimogelijkheden. Sommige camera’s hebben hun beperkingen en kunnen ook met uitbreidingen niet aan je wensen voldoen. Andere camera’s zijn soms heel eenvoudig en goedkoop uit te breiden zodat er volledig nieuwe mogelijkheden ontstaan. In de workshop zal veel randapparatuur besproken worden en aangeven worden bij welke camera’s deze het nuttigst zijn.
Toekomst
Uiteraard wil je een camera waar je voorlopig mee uit de voeten kan. De ontwikkelingen staan niet stil. Op welk gebied zijn er nog veranderingen te verwachten. Een glazen bol hebben we helaas niet, maar er zijn wel tekenen welke richting het opgaat. Ook daar zal de workshop aandacht aan besteden.