Visfuiken op duikplekken

Bij de Zeeuwse duikplek Den Osse Nieuwe Kerkweg zagen sportduikers afgelopen weekend een schietfuik over het kunstrif liggen. De fuik lag precies over één van de betonnen reefballs. Ook lagen er andere fuiken in het duikgebied.

De NOB heeft intussen contact gehad met de beroepsvisser die bij deze duikplek op kreeften vist. Hij had niet verwacht dat er nu al veel duikers zouden zijn en daarom de fuiken bij de duikplek geplaatst. De fuik over de reefballs verplaatst hij nog vóór komend weekend.

De visser vertelde ook dat er afgelopen week twee fuiken van hem kapot zijn gesneden. Deze fuiken lagen wat verder van de duikplek vandaan. Dit is erg vervelend en kostbaar voor de vissers en we vragen duikers dan ook om van de fuiken af te blijven.
Beroepsvissers en sportduikers hebben interesse in veelal dezelfde gebieden in het Grevelingenmeer. Als beiden elkaar respecteren kunnen zij zonder problemen van dezelfde gebieden gebruik maken. Bedenk wel dat de beroepsvisser voor zijn broodwinning op het gebied is aangewezen.

De fuiken worden overigens gemarkeerd met drijvende tonnetjes waarop je je duikplanning kunt aanpassen. Je ziet ze duidelijk vanaf de kant liggen. Fuiken zonder markering zijn illegaal en kun je melden bij de politie.

Foto: Lia van Nieuwenhuizen