Het verhaal achter het schaalmodel van Le Serpent

Op vrijdag 16 maart heeft Roel van der Mast, lid van de Deltacommissie van de NOB, laten zien waar hij maandenlang in het geheim aan heeft gewerkt: samen met NOB-voorzitter John Geurts overhandigde hij Bastian Mathijssen (eigenaar van Dive-Inn de Kabbelaar) een prachtige maquette van het in Scharendijke afgezonken schip Le Serpent. Met dit zeer gedetailleerde schaalmodel kunnen duikers zich optimaal voorbereiden op hun wrakduik.

Hoe is Roel op het idee gekomen om dit schaalmodel te maken? “Al vanaf het begin ben ik bij het project rond Le Serpent betrokken geweest”, vertelt hij. “Dat wil zeggen dat ik het betonnen schip meters diep in de slib heb zien liggen. Slechts het stuurhuis en enkele centimeters van de romp waren zichtbaar. Het was moeilijk om een compleet beeld te krijgen hoe het schip eruit zou zien, maar voor zover mogelijk heb ik het schip toch getekend. De beelden van de testduik in het schip stonden op mijn netvlies en zijn op die manier in de tekening verwerkt. Zo heb ik een aardig gedetailleerde tekening kunnen maken die bij vele vraagstukken over het schip uitkomst bood.”

’s Nachts uit bed

Na het afzinken van Le Serpent en het onbedoelde wegglijden naar diepere wateren was er behoefte aan een nóg gedetailleerdere tekening van het schip. “De duiker zou met het plannen van zijn duik erg geholpen zijn met een 3D-weergave, waarop bijvoorbeeld doorgangen en gidslijnen zichtbaar zouden zijn. Omdat een 3D-tekening te complex zou worden, heb ik gekozen voor een opengewerkt schaalmodel.” Op 1 november 2011 is Roel gestart met de bouw van het model, dat een schaal van 1:100 heeft. “Het model is hoofdzakelijk gemaakt van triplex en hardhout”, zo licht hij toe. “Op papier heb ik eerst een bouwplan getekend. De spanten, opbouw en romp kregen hier hun eerste vorm. Na alle stukken getekend en gecontroleerd te hebben heb ik de maatvoering overgenomen op het hout en met een decoupeerzaag uitgezaagd.” Met behulp van water en vuur is de romp vervolgens in zijn vorm gebogen. “Er ontstond een mooi houten model, die echter nog de look van de echte Serpent moest krijgen. Dat is uiteindelijk bereikt door het onder te dompelen in beton, een erg spannende actie. Het beton was dik, groen, somber en leek veel sneller uit te harden dan ik het overtollige beton eraf kon wrijven. Ik heb gezucht, gevloekt en ben ’s nachts diverse malen mijn bed uitgekropen om te kijken hoe het model zou opdrogen!”

Plastic spoorwegarbeiders worden duikers

Het hardhout, wat geroest staal moest uitbeelden, had Roel voorafgaand aan het onderdompelen afgeplakt met tape. “Pas toen de tape was verwijderd en er meer kleuren in het model tevoorschijn kwamen kreeg ik het vertrouwen in het model weer terug. Vanaf dat moment was het zaak om het model op te leuken met duikers. Hiervoor heb ik in een hobbyzaak plastic spoorwegarbeiders gekocht, die ik met vuur heb vervormd tot duikers.” Met een pincet heeft Roel de voeten platgeknepen, armen en benen gebogen en met epoxylijm zijn persluchtflessen en nitroxflessen (!) op de rug geplakt. “Met een veerkrachtige draad uit de waslijn heb ik de duikers een plekje in en op het wrak gegeven.”

Goede voorbereiding

Woensdag 14 maart, ruim vier maanden na de start van dit geheime bouwproject, was de dag dat het schaalmodel van Le Serpent voorgoed in de vitrine werd geplaatst. Zoals bekend heeft Roel de maquette twee dagen later vol trots aan Bastian Mathijssen overhandigd. “Met het model op de duiklocatie en een filmpje van het model op de NOB-site denk ik dat duikers een goede voorbereiding op hun duik kunnen maken”, beëindigt Roel zijn verhaal. “Alles is op schaal en de details zien er op het model precies hetzelfde uit als op de echte Serpent. Ik hoop dat alle Serpent-duikers er veel plezier aan gaan beleven!”