Verder leren als duikinstructeur!

De NOB heeft ongeveer 1400 actieve instructeurs, die zich met veel passie en toewijding vrijwillig inzetten voor hun club en/of de NOB. Waarom doen ze dit? Wat maakt het zo leuk om instructeur te zijn? En wat moet je doen om 2*-instructeur te worden bij de NOB?

Waarom zou je instructeur willen worden?

Vraag een bestaande instructeur of een instructeur in opleiding waarom hij/zij instructeur is geworden of dit wil worden en ze zullen je verschillende redenen geven. Dit kan ten eerste zijn omdat iemand zelf veel passie voor het duiken heeft en dit graag wil delen met beginnende duikers. Alleen, je hoeft voor het delen van je passie natuurlijk geen instructeur te zijn. Dat kan iedereen die duikt.

Er komen daardoor vaak nog andere redenen om de hoek kijken. Hierbij kun je denken aan het begeleiden van duikers door ze iets nieuws te leren. Het is ontzettend gaaf om je ervaring en duikkennis met beginnende (of bestaande) duikers te delen en ze daardoor te helpen met hun eigen ontwikkeling als duiker. Veel instructeurs halen hier hun voldoening uit. Daarnaast kun je ook denken aan je eigen ontwikkeling als persoon en instructeur. Het volgen van een instructeursopleiding verrijkt je eigen kennis, die je ook buiten de duiksport kunt gebruiken. Als laatste, en misschien wel net zo belangrijk: je krijgt vaak heel veel waardering vanuit je club door je inzet als instructeur.

Veelgestelde vragen duiken
Foto: Jos Broere

Hoe word je NOB 2*-instructeur?

Je hebt aan jezelf de vraag gesteld ‘waarom wil ik instructeur worden?’ en bent tot de conclusie gekomen dat dit helemaal bij jou past. Maar waar begin je met kijken en wat moet je doen om NOB 2*-instructeur te worden?

Als eerste neem je een kijkje op de website van de NOB. Op de pagina over de 2*-instructeur staat al veel informatie over de opleiding waaronder de ingangseisen. Vervolgens bekijk je de lijst met activiteiten op de NOB-website om te zien of en waar er een 2*-instructeursopleiding gepland staat. Je ziet een opleiding bij jou in de buurt en schrijft jezelf meteen in. Maar wat als er geen 2*-instructeursopleiding op de lijst met activiteiten staat of de locatie is te ver weg? Dan kun je bij de NOB informeren wanneer en waar de volgende opleiding georganiseerd wordt.

Kennistoets

Je hebt de informatie gelezen, je hebt jezelf vervolgens ingeschreven en je staat daardoor te popelen om te beginnen aan je 2*-instructeursopleiding. Op de NOB-website heb je alleen gelezen dat je pas officieel wordt toegelaten nadat je de kennistoets met een voldoende hebt afgerond. Je wacht de informatie af die je van de NOB krijgt en ondertussen neem je de 1*-, 2*- en 3*- lesboeken nog eens door. Nadat je bent geslaagd voor de kennistoets begint het echte werk!

Tijdens het inschrijven voor de opleiding heb je al kunnen zien welke centrale lesdagen je aanwezig moet zijn en aangezien er een 100% aanwezigheid geldt, heb je de data meteen in je agenda gezet. Je volgt zes centrale dagen bij een NOB-docent die in het teken van de theorie staan. Daarnaast volg je nog drie zwembadsessies, die georganiseerd worden tussen de centrale dagen door. Deze periode is voor jou als instructeur in opleiding ontzettend waardevol. Van de docent en leercoaches krijg je alle bagage mee die je op het gebied van didactiek nodig hebt als instructeur en oefen je dit in het zwembad. Daarnaast is het gaaf om in een groep te zitten met duikers die dezelfde passie hebben. Je leert daardoor ontzettend veel van en met elkaar. Stap voor stap ontwikkel je je verder tot 2*-instructeur. Op naar de praktijk!

Praktijk bij eigen club

Na de centrale dagen ga je in je eigen club verder met de praktijk en bereid je jezelf voor op de drie PVB’s (Proeve van Bekwaamheid). Hierbij krijg je ondersteuning van een leercoach en samen zorgen jullie ervoor dat je aan alle beheersingscriteria die in de verschillende PVB’s staan kunt voldoen. Nadat je portfolio voor PVB 3.1 met een voldoende is beoordeeld, vraag je in overleg met je leercoach de praktijkbeoordeling aan. De praktijkbeoordelingen van de drie PVB’s mag je combineren, maar je kunt ze ook één voor één laten beoordelen. Je maakt dan alleen iets meer duiken in het buiten water. De duur van de praktijk is daardoor verschillend per cursist. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je opleiding binnen één jaar is afgerond (gerekend vanaf de datum van eerste cursusdag).

Foto: Jos Broere

Toetsingscommissie

Zodra alle praktijkbeoordelingen hebben plaatsgevonden en deze met een voldoende zijn afgerond, moet alleen nog de toetsingscommissie van de NOB de uitslag formeel vaststellen. Daarna mag je jezelf NOB 2*-instructeur noemen. Je sluit hiermee een leuke en leerzame periode af en mag nu zelf jouw passie en ervaring overbrengen op duikers in opleiding. Jouw ‘carrière’ als duikinstructeur is begonnen!

Cross-over naar NOB-duikinstructeur

Ben je al instructeur bij een andere duikorganisatie? De NOB heeft een cross-over programma speciaal voor 1*- en 2*-instructeurs van andere duikorganisaties. De cross-over bestaat uit het doen van de PVB Eigen Vaardigheden (binnen je eigen club) en het bijwonen van een theoretische cursusdag op het bondsbureau van de NOB. Na het volgen van de cross-over mag je (afhankelijk van je brevet) assisteren bij NOB-duikopleidingen of deze zelfstandig geven. Wil je jezelf aanmelden voor de cross-over of meer informatie ontvangen? Kijk dan snel op onze website of stuur dan een bericht naar info@onderwatersport.org.

NOB opleidingsschema