In november 2022 is de 2*instructeursopleiding in Rotterdam gestart. Een van de cursisten is de 26-jarige Naomi Moerenhout, lid van de Rotterdamse duikvereniging Haai Five en woonachtig in het Zuid-Hollandse Oude-Tonge. Naomi heeft veel duikervaring en heeft ruim 300 duiken, voornamelijk in Nederland, in haar logboek genoteerd. Haar droomberoep is duikinstructeur en het lijkt haar ontzettend gaaf om anderen te laten zien hoe fantastisch duiken is. “Ik wil graag die mooie, bijzondere en rustgevende onderwaterwereld delen met anderen”, aldus Naomi. De 2*-instructeursopleiding lijkt haar een mooie, nieuwe uitdaging.
Zwembadlessen
Het is alweer even geleden! Ik heb inmiddels drie theoriedagen gehad en we hebben al drie zwembadlessen gedaan. De zwembadlessen waren ook ontzettend leuk, je bereid een les voor met twee opdrachten en gaat dit dan in een half uur uitvoeren, met een assistent en twee cursisten. Dit zijn dan instructeurs die alles mis doen wat ze mis kunnen doen. Heel leerzaam, maar dus ook heel erg leuk. Ik heb echt gelachen gedurende deze avonden en je leert waar je allemaal op moet letten als je uiteindelijk zwembadlessen gaat geven.
Leergang maken
De zaterdag daarna hadden we de derde theoriedag. De groep is in drie onderdelen verdeeld en deze onderdelen zijn: droogpak, zoeken en bergen en onderwater oriëntatie en navigatie. Het is de bedoeling dat we in die groepen een leergang maken en de hierbij horende theorielessen gaan geven. Mijn voorkeur ging uit naar onderwater oriëntatie en navigatie en hier ben ik uiteindelijk ook ingedeeld, heel leuk. Om het voor te bereiden met mijn mede cursisten hebben we drie teams vergaderingen gehad en het lesplan samen geschreven.
Theorieles geven
Zaterdag was het dan tijd om deze theorieles te geven, ik mocht beginnen en gaf deze les aan drie mede-cursisten. Het ging voor mijn gevoel best goed, de onderwerpen waren: navigatieplan en risico-inventarisatie. Ik ben de les begonnen met een kleine uitleg over de leergang, de doelen en hoe de lessen er uit gaan zien. Daarna heb ik gelijk mijn cursisten aan het werk gezet en hebben ze elkaar geïnterviewd over de ervaring die ze hebben, door een doelgroep analyse die van tevoren was uitgevoerd wist ik dat al mijn cursisten al een leergang hadden gevolgd in dit onderwerp en ook al vaker onderwater oriënteren en navigeren. Daarna was het weer tijd voor wat theorie, maar al snel heb ik ze weer aan het werk gezet om een lesplan te maken aan de hand van een plattegrondje. Deze plattegrond was ook uitgezet buiten en hiervoor had ons groepje een lesplan geschreven die ze moesten uitvoeren. Gedurende het uitvoeren moesten ze ergens een snorkel neerleggen en ik kon zo checken of ze het goed gedaan hadden. We sloten af met wat theorie over de risico inventarisatie en hierbij hebben de cursisten weer wat eigen ervaringen mogen delen. De les was 45 minuten en ik vond het erg leuk om verschillende werkvormen te controleren. De feedback was dan ook goed.
Nadat ik was geweest mocht ik natuurlijk ook nog deelnemen aan de theorielessen van mijn mede cursisten. Eerst heb ik een theorieles over zoeken en bergen gevolgd, hierbij hebben we zoekpatronen mogen presenteren en geoefend met knopen leggen. De laatste theorieles voor mij was droogpak duiken, dit was vooral een uitleg over waarom je wil duiken met eend droogpak en wat voor verschillende droogpakken er zijn. Doordat we deze leergangen geven en volgen, kunnen we uiteindelijk ook deze leergang geven als we uiteindelijk instructeur zijn, dus dan kunnen we al meer dan alleen de basis cursus. We sloten gezamenlijk af met een rondje waarin we onze ervaringen en leerpunten van vandaag konden delen en toen was het alweer voorbij. Een volle dag, maar erg leerzaam.
Op naar de volgende dag!
18 februari mogen we weer, dus binnenkort weer aan de slag met een nieuw lesplan en het overige huiswerk! Jullie zien mij weer bij de eerste buitenwaterduik! Tot later!