Thema ZK en ONK Onderwaterfotografie: Exoten

Het thema voor het Zeeuws Kampioenschap en Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie is ‘Exoten’.

Categorieën

Het thema is één van de twee categorieën van het Zeeuws Kampioenschap waarbij beginnende fotografen in een gezellige sfeer wedstrijdervaring opdoen en feedback van de jury krijgen om nog betere foto’s te maken. De tweede categorie in dit kampioenschap is ‘Beste foto’.

Voor het Open Nederlands Kampioenschap is het thema één van de vijf categorieën. Hieraan doen fotografen mee die al wat meer ervaring hebben of al één of meerdere keren aan het Zeeuws Kampioenschap hebben deelgenomen en daarbij in de prijzen zijn gevallen. De vier andere categorieën zijn: Groothoek met duiker, Groothoek zonder duiker, Macro en Visportret. Ook is er dit jaar voor het eerst een extra categorie voor zoet water.

Japanse knotszakpijp

Exoten

Voor het thema Exoten houden we de definitie van het Ministerie van Economische Zaken aan:
Een uitheems(e) dier, plant, schimmel of micro-organisme die (dat) een gebied niet op eigen kracht kan bereiken maar daar alleen door menselijk handelen terecht is gekomen of kan komen.

Vertaald naar leesbaarder Nederlands en de situatie in de Zeeuwse wateren: Zeedieren of –planten die door bewust of onbewust menselijk handelen in onze kustwateren terecht zijn gekomen. Meestal betreft dit soorten die van nature niet tussen Gibraltar en de Noordkaap aanwezig zijn geweest. Een lijst met soorten is hier te vinden. Op deze lijst staan ook soorten vermeld die voorheen wel als exoot zijn geclassificeerd maar waarbij met voortschrijdend inzicht is vastgesteld dat het alsnog geen exoten zijn. Dit staat dan expliciet bij de soort vermeld.