Test met drijvende windturbine in het Oostvoornse Meer

Dit voorjaar wordt door Touchwind een pilot gestart met een drijvende windturbine. Deze turbines worden straks gebruikt in dieper water, waar het niet mogelijk is om turbines op de bodem te plaatsen. De turbine wordt met kettingen en betonnen ankers verankert aan de bodem. Voor deze ankers maakt Coastruction 3D-geprinte structuren die de lokale flora en fauna moet stimuleren.

De structuren zijn speciaal ontworpen voor de doelsoorten diklipharder, brakwatersteurgarnaal, paling en mosselen en worden gemaakt van gebiedseigen en natuurlijke materialen. Het materiaal dat de 3D-printer gebruikt komt bij het Oostvoornse Meer vandaan.

Met de pilot wordt onder andere gekeken of de vormen op de ankers bijdragen aan een verhoging van de biodiversiteit.

De turbine komt in de bestaande testlocatie te liggen. In deze testlocatie liggen al een aantal drijvende zonnepanelen. Er wordt daarbij goed gekeken naar de duikobjecten onder water zodat er voor sportduikers altijd een vrije opstijging, vanaf de duikobjecten, naar de oppervlakte mogelijk blijft.

De NOB is betrokken bij het deel van de pilot waarbij de structuren op de ankers worden geplaatst en de impact op de onderwaternatuur. Ook kijkt de NOB naar de locatie van de turbine ten opzichte van de duikobjecten onder water.