Tentoonstelling over Oost-Indiëvaarder de Roompot in Zierikzee

Tot en met 29 oktober 2017 zijn in het Stadhuismuseum Zierikzee de schatten van de Roompot te bekijken in de nieuwe tentoonstelling ‘Aldus is de Roompot vergaan…’. In 2016 verwierf het museum de collectie van duiker Vic Verlinden. Dankzij deze bijzondere collectie en het recent verschenen onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kan nu voor het eerst het complete verhaal van de Roompot verteld worden.

De Roompot zonk in vaargeul de Roompot, met zicht op thuishaven Zierikzee. Het verhaal van deze tot de verbeelding sprekende Oost-Indiëvaarder is al vaker verteld. Maar nog niet eerder zo compleet en uitgebreid. Hoe ziet het schip eruit, hoe is het leven aan boord, wat gaat er mis tijdens de laatste reis, wanneer wordt het wrak gevonden en wat gebeurt er dan? Dit en nog veel meer komt aan bod in deze tentoonstelling die is gemaakt in samenwerking met maritiem archeoloog Alice Overmeer, destijds verbonden aan de RCE. De RCE deed uitgebreid onderzoek naar het wrak van de Roompot. Doordat het schip onder een laag sediment lag kon de stroming het schip niet beschadigen. De tijd werd als het ware gestopt. Toen de Roompot na ruim 100 jaar teruggevonden werd, leverde deze tijdscapsule een bijzonder waardevolle schat aan informatie en objecten op. Onderwaterarcheologen maakten onder zeer moeilijke omstandigheden meer dan 150 duiken.

Maar niet alleen de resultaten van het onderzoek zorgen voor een uniek en compleet verhaal. In 2016 schonk duiker Vic Verlinden zijn unieke collectie aan het Stadhuismuseum Zierikzee. De topstukken uit deze collectie zijn nu voor het publiek te zien. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op www.stadhuismuseum.nl.