Verbaas jij je onder water ook zo wat je allemaal tegenkomt? En wil je graag meer weten over wát je nu precies ziet? In de maanden mei en juni staat de specialisatie ‘Onderwaterbiologie’ centraal. Er wordt 14 mei a.s. een online inspiratiesessie voor instructeurs georganiseerd over dit interessante onderwerp en het specialisatieboek is in mei en juni met korting te koop in de webshop van de NOB.
Wat leer je als duiker? Als eerste ademen uit een automaat. Trimmen en brilklaren staan daarna hoog op de lijst. Ook navigeren is duidelijk een basic skill. Kijken, of liever nog observeren, zal weinig worden genoemd. Toch maakt ‘zien’ het verschil tussen een sport waar je nooit genoeg van krijgt en de mentaliteit ‘in Nederland zie je nooit wat en dat koraal heb ik ook wel gezien’.
Onderwaterbiologie
Binnen de NOB geven we twee biologiespecialisaties waarin je wordt getraind om dingen onder water waar te nemen en daardoor nog meer te genieten van het duiken. Alle planten- en dierensoorten die onderwater leven uit je hoofd leren is een onbegonnen zaak, het zijn er veel te veel. Maar je kan wel leren welke belangrijke groepen er zijn, zoals wieren, weekdieren, stekelhuidigen enzovoorts. Het is gewoon leuk om te ontdekken op welke kenmerken je moet letten om te kunnen onderscheiden waar je naar kijkt. Daarmee kom je direct bij de volgende stap: wat doet zo’n dier? Een voorbeeld: in zoetwater zie je regelmatig in voorjaar en zomer rode stippen heen en weer dobberen. Als je goed kijkt zie je dat ze zich met kleine pootjes voortbewegen. Het zijn er acht, maar dat is nauwelijks te zien. Acht poten zijn een kenmerk van spinachtigen. En ja, de rode bolletjes zijn verwoede rovers die op jacht zijn naar watervlooien en andere minuscule prooien die rond waterplanten leven. In de specialisatie zal je zien dat het de rode watermijt is. Rood lijkt een kleur die zo opvallend is dat grotere dieren ze graag op het menu zetten. Maar het blijkt een bescherming, want de kleurstof is zo smerig dat een rover het maar één keer probeert.
En zo zet je de eerste stappen op weg van het zien naar het begrijpen van relaties tussen verschillende levende onderwaterwezens. Met begrippen als voedselketens en voedselweb kan je niet alleen soorten herkennen maar ze ook systematisch zoeken. En je krijgt er de hoog noodzakelijke kennis om echt mooi te gaan fotograferen (waar de NOB ook weer specialisaties voor heeft). Zo kom je in Zeeland vaak duikers tegen die gepassioneerd praten over allerlei slakjes die ze hebben gezien en vastgelegd. De meest succesvolle speurders weten welke wieren door welke slakjes worden gegeten, dus waar je moet kijken. Prachtige, in spiralen afgezette, slakkeneitjes helpen je daarbij op weg.
Onderwaterbiologie Wereldwijd
Een aantal jaren geleden eindigde deze specialisatie Onderwaterbiologie Nederland steevast in de opmerking ‘ja maar, toen ik in het buitenland was…’. Die opmerkingen zijn terecht, de verscheidenheid in het buitenland is vele malen groter dan in ons land. En dus is de specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd ontwikkeld. Daar worden een aantal grote biologische systemen met elkaar vergeleken en kijken we naar bedreiging en bescherming van de onderwaternatuur.
In het buitenland geldt gewoon dat je je ogen uitkijkt. Maar met een goede voorbereiding kan je al gauw van alles onderscheiden en daarmee veel meer zien dan iemand die zich zonder voorbereiding tijdens een excursie overboord laat kieperen. Het is simpel, een goed voorbereide duiker geniet meer. Door onze opleidingen en training is dat niet alleen het beheersen van duikvaardigheden op hoog niveau, maar ook een goede kennis van wat de natuur ter plekke te bieden heeft.
Bij de specialisatie Onderwaterbiologie Wereldwijd gaan we dieper in op de stof. Deze is ontwikkeld voor gevorderde duikers. En het gevorderd slaat dan niet onmiddellijk op dieper duiken of met stroom- en bootduiken kunnen omgaan. Nee het gaat vooral om wat al is gezegd, je moet wat ervaring krijgen in het observeren tijdens de duiken. Alleen dan kan je meepraten met je buddies die van alles hebben gezien en daar mooie verhalen over vertellen. Naast de stoere verhalen over de haaien en de manta’s zijn zij de mensen die genieten van de kronkelende platwormen en van de eindeloze reeks van geleedpotigen in al hun verschijningsvormen.
Zij kunnen vertellen over grondels en garnalen die samenleven in een hol en van elkaars kracht gebruik maken. Tijdens deze specialisatie is veel ruimte om van elkaar te leren. En niet alleen over wat je in andere landen tegenkomt, maar ook waar er zorgvuldig met onze kwetsbare onderwaternatuur wordt omgegaan. En dan hebben we nog niets gezegd over de cursusboeken die zelden verstoffen.
Korting specialisatieboek Onderwaterbiologie
In de maanden mei en juni is het specialisatieboek Onderwaterbiologie met korting te bestellen in de webshop van de NOB. Ga naar www.nobshop.org en bestel voor slechts € 16,95 een exemplaar.
Online inspiratiesessie Onderwaterbiologie – 14 mei 2024
– Dinsdagavond 14 mei 2024
– Online inspiratiesessie voor instructeurs
– Onder leiding van Rob Kool
– Aanvang 20.00 uur – via Teams
– Aanmelden via www.onderwatersport.org/activiteiten