Specialisatie maart en april: Nitrox gevorderd

Wil jij langer onder water blijven? Dan is duiken met verrijkte luchtmengsels en decogassen (nitrox advanced) misschien wel iets voor jou! Als je de specialisatie ‘Nitrox gevorderd’ volgt, heb je de mogelijkheid om andere gasmengels te gebruiken en zo meer bodemtijd te kunnen benutten. Op deze manier kun je nog langer genieten van het mooie onderwaterleven of heb je net wat meer tijd om dat wrak dat je zo mooi vindt van dichtbij te bewonderen.

Leer langer duiken

In de Nitrox gevorderd cursus leer je je je duiken plannen met equivalente luchtdieptes (EAD), Unit Pulmonary Toxic Dose (UPTD) en oxygen compatible air (OCA). Ook ga je aan de slag met de configuratie van je duikuitrusting. Daarbij leer je een aantal vaardigheden die je tijdens een duik nodig hebt. Zo kun je na deze specialisatie bijvoorbeeld zelf jouw kranen dichtdraaien in het water en veilig je duik te beëindigen. En je leert hoe je jouw extra duikfles met decogas onder water op je lichaam kunt verplaatsen. Daarnaast ga je oefenen met het wisselen van je ene ademgas naar je andere ademgas en kun je na deze specialisatie jouw decompressieduik met nitrox plannen. Ten slotte leer je ook hoe je je apparatuur (die met hogere percentages zuurstof in aanraking komt) schoonhoudt.

Volg de NOB-specialisatie

In de maanden maart en april staat de NOB-specialisatie ‘Nitrox gevorderd’ centraal. Deze specialisatie bestaat uit een aantal sessies waarin de theorie wordt behandeld, een zwembadduik en vier buitenwaterduiken.

Om deze specialisatie te volgen:

  • heb je minimaal je 3*-duikbrevet (of Divemaster met ervaring in Nederlands getijdenwater)
  • duik je al met Nitrox
  • heb je de specialisatie decompressieduiken gevolgd
  • ben (of word) je lid van een NOB-duikclub.

Korting in de webshop

In de maanden maart en april is het specialisatieboek met korting te bestellen in de webshop van de NOB.
Ga naar www.nobshop.org en bestel voor slechts € 9,95 een exemplaar.

Ook interessant om te lezen

Ben je geïnteresseerd in deze specialisatie? Of wil je gewoon weer eens je kennis opfrissen over hoe het ook alweer zat met partiële stikstof- en zuurstofdruk, de Wet van Dalton of wat trimix voor je kan betekenen? Lees dan de volgende artikelen op Duikspotter:

Zuurstof is onze eerste levensbehoefte. Toch zijn hoge zuurstofconcentraties giftig. Als duikers weten we dat, en leerden (ooit) over partiële gasdruk en stikstofnarcose. Maar hoe zat het ook al weer precies?

Met trimix zoek je naar de beste balans tussen bescherming tegen stikstofnarcose en zuurstofvergiftiging.

Al heel lang discussiëren we in duikwereld over de vraag of zuurstof een verdovend duikgas is. De Nederlander Xavier Vrijdag deed onderzoek aan de University of Auckland in Nieuw-Zeeland en komt met nieuwe inzichten.

Foto: Ferry van Dorst