Rechter zet streep door verlaagde watertemperatuur

Zwembadexploitant Optisport en PADI duikschool Safe Diving uit Eindhoven stonden deze week voor de rechter. Aanleiding was de verlaging van de watertemperatuur van het zwembad dat Safe Diving van Optisport huurt. De rechter vond dat de temperatuur niet verlaagd mocht worden naar 22 graden.

Vanwege de hogere energiekosten verlagen veel zwembaden de watertemperatuur met enkele graden. Een verlaging van één tot twee graden is voor de gebruikers van een zwembad nog goed te doen, maar een verlaging naar 22 graden is veel te koud vond de rechter. Ook als duikers een duikpak voor in het koudere buitenwater aan zouden trekken. Tijdens de zitting zijn Optisport en Safe Diving tot een schikkingsvoorstel gekomen en zijn er afspraken gemaakt over de watertemperatuur.

Het aanleren van nieuwe duikvaardigheden wordt vrijwel altijd eerst in het zwembad gedaan onder gecontroleerde omstandigheden als watertemperatuur, zicht en beperkte diepte. Bij het aanleren of oefenen van vaardigheden is het belangrijk dat de duiker zich comfortabel en veilig voelt voordat de vaardigheden in het buitenwater worden geoefend. In Nederland kennen we geen buitenwater dat vergelijkbaar is met de omstandigheden van een zwembad. Daarom is het gebruikelijk dat duikverenigingen en duikscholen hun duikopleidingen onder gecontroleerde omstandigheden in het zwembad starten en pas daarna verder gaan in het buitenwater.

Foto: Roel v.d. Mast