Het aantal Nederlanders dat een smartphone heeft neemt enorm toe: al ruim 8,5 miljoen inwoners van ons land hebben er eentje. Hiermee bellen is voor een aantal van hen niet eens meer het belangrijkste; apps als Facebook en whatsapp zijn erg populair als het gaat om het onderhouden van contacten.
Op die ontwikkeling wilde duikvereniging Q-Divers uit Culemborg graag inspringen, en daarom startten zij diverse whatsapp-groepen. “De belangrijkste is de groep waarin afspraken gemaakt kunnen gaan worden over clubduiken en andere verenigingsactiviteiten”, vertelt voorzitter Rop van Arnhem. “Daarnaast hebben we een aparte groep voor kletspraat en sinds kort is er een derde groep waarin foto’s van activiteiten worden gedeeld.”
Familieleden
In principe worden alle leden die de beschikking hebben over een smartphone automatisch aan de groepen toegevoegd, ook de nieuwe leden. “Als ze er geen behoefte aan hebben, kunnen ze zichzelf uiteraard uit de groep verwijderen”, vervolgt Van Arnhem. Overigens zijn in de groep ‘kletspraat’ ook familieleden welkom; dat stimuleert volgens de voorzitter de betrokkenheid bij (duik)activiteiten. “Mensen willen vaak toch weten waar hun man, vrouw of kind zoal mee bezig is”, voegt hij lachend toe.
Erwtensoep
Dat dit inderdaad zo werkt, blijkt onder andere uit het volgende voorbeeld. “Onlangs kwamen er twee nieuwe leden naar de Nieuwjaarsduik. Eén van hen stuurde via whatsapp een foto van de grote pan met erwtensoep rond, waarop zijn vrouw direct met de kinderen langskwam. ‘Ik kom vaker in jullie clubhuis op bezoek, gezellig!’, zo reageerde zij enthousiast. Dat is toch hartstikke leuk? Twee nieuwe leden waarvan de aanhang ook direct bij de vereniging betrokken is!”
Direct medium
Van Arnhem raadt andere verenigingen van harte aan om ook met een dergelijk concept te starten. “Naast de whatsapp-groepen maken wij als club ook gebruik van een website met interactieve mogelijkheden, een Facebookpagina en een Twitteraccount. Dergelijke media kennen vaak een actieve groep gebruikers; een deel ervan haakt na een tijdje automatisch af. Bij whatsapp-groepen gaat dat anders: het is een directer medium. Ook al reageert niet iedereen overal op, vaak worden de berichten wel door alle leden bekeken. Het is de snelste manier om iedereen te bereiken, en dat stimuleert de betrokkenheid binnen de club. Men weet wat er speelt, en dat is goed merkbaar!”