In 2019 organiseerde de Nederlandse Onderwatersport Bond samen met de Plastic Soup Foundation voor het eerst een Plasticsoep onderwaterfotografie competitie. De deelnemers kregen de opdracht om de plasticsoep problematiek in Nederland in beeld te brengen.
Er wordt jaarlijks 311 miljoen ton nieuw plastic geproduceerd. In onze oceanen en zeeën drijft dan ook steeds meer plastic afval. Jaarlijks komt er zo’n 5 miljoen ton in terecht. Dit komt van afval wat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven, maar ook door het wassen van synthetische kleding of door je tanden te poetsen. Al deze verschillende soorten plastic vormen samen in de zeeën en oceanen de plasticsoep (bron: Plastic Soup Foundation).
Bijna een jaar geleden verloor het containerschip MSC Zoe bij slecht weer 345 containers. Een groot deel van de lading, bestaande uit korrels kunststofgranulaat, spoelde aan op Schiermonnikoog. Volgens een schatting van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er in januari zo’n 5,5 miljoen plastic korrels bij Schiermonnikoog aangespoeld. Een groot deel van deze korrels ligt nog steeds op het strand en in de duinen van het eiland. De plasticsoep is dan ook dichterbij dan je misschien denkt.
De Plasticsoep fotowedstrijd werd gewonnen door de Duitse onderwaterfotograaf Michael Thiel. Michael won een 3D-geprinte bloempot van gerecycled plastic met daarin een luchtzuiverende kamerplant.
Hieronder alle foto’s van de deelnemers aan de Plasticsoepwedstrijd.