Vanaf 2018 gaan de Haringvlietsluizen voor een groot deel van het jaar op een kier waardoor zout Noordzeewater het zoete Haringvliet instroomt. De gevolgen hiervan op het onderwaterleven zijn heel interessant en zullen op termijn een bijzonder nieuw type duikwater en zelfs nieuwe duikplaatsen opleveren. Daarom zijn Stichting ANEMOON en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) een project gestart om de gevolgen op het onderwaterleven te monitoren.
Inventariseren van soorten onderwaterleven
Door een groep enthousiaste, vrijwillige duikers wordt een aantal keer per jaar onder water een lijst met karakteristieke soorten geïnventariseerd op hun voorkomen. “De verwachting is dat in het deel van het Haringvliet waar het zoute water wordt toegelaten de grootste veranderingen zullen optreden,” vertelt Niels Schrieken van Stichting ANEMOON. “Vooral op de scheiding tussen zoet en zout – die ongeveer halverwege het Haringvliet wordt verwacht – wordt het heel interessant wat daar met het onderwaterleven gaat gebeuren.” Voor het monitoren wordt de bestaande methode van Stichting ANEMOON gebruikt waarbij deelnemers waarnemingen op het formulier noteren.
Nieuwe duikplaatsen
De NOB ziet toekomst in een zouter Haringvliet voor de ontwikkeling van nieuwe duikplaatsen. “Het Haringvliet is de achtertuin van Rotterdam en wordt nu nog snel voorbij gereden op weg naar Zeeland,” zegt Bert Vos, bestuurslid van de NOB. “Met een verwachte toename aan flora en fauna wordt dit water interessant voor sportduikers en zal de NOB zich inzetten voor voorzieningen aan de waterkant. Het is een mooie uitbreiding van duikwater, vooral omdat er in de regio Rotterdam en Den Haag veel duikverenigingen en duikcentra zijn.”
Actuele informatie over dit project vind je op de Facebookpagina’s van de NOB en Stichting ANEMOON. Ook is er een Facebookpagina specifiek over het project Haringvliet.