De afdeling Medische Informatica van het Amsterdam UMC is onder leiding van Prof. dr. Rob van Hulst een onderzoek gestart naar de fitheid van duikers boven de 50 jaar. Het onderzoek wordt in eerste instantie alleen uitgevoerd onder NOB-duikinstructeurs.
In de afgelopen jaren zijn er een aantal dodelijke ongevallen geweest in het sportduiken. De duikers die het betrof waren vaak zeer ervaren duikers en meestal boven de 50 jaar oud. Het Amsterdam UMC start daarom samen met de NOB een onderzoek naar het verband tussen medische gegevens en duikveiligheid. Het onderzoek zal de mogelijke risico’s van aandoeningen en medicijnen bij het sportduiken aan het licht brengen. Aangezien ouderen een grotere kans op (meerdere) aandoeningen hebben en vaak medicijnen gebruiken, zou dit het aantal ongevallen bij oudere en ervaren duikers kunnen verklaren.
Op dit moment is er slechts een gering aantal wetenschappelijke publicaties met als onderwerp duikveiligheid en medische gegevens. Met de resultaten van de enquête wordt een database ingericht waarin, in eerste instantie, relevante gegevens van ervaren NOB-duikinstructeurs komt te staan.
NOB-duikinstructeurs ontvangen binnenkort een nieuwsbrief voor NOB-instructeurs een link en een toegangscode naar de enquête. De enquête is volledig anoniem. Iedere NOB-instructeur kan de enquête invullen. Het maakt daarbij niet uit of je jonger of ouder dan 50 jaar bent.
De campagne check je hart probeert (oudere) duikers zich bewust te laten worden van het risico en geeft advies hoe hier mee om te gaan. Lees hier meer over deze campagne.