Onderwaterfotografie is hot! Dat zag je wel aan het aantal deelnemers en ingezonden foto’s tijdens het ONK Onderwaterfoto- en -videografie 2019. Maar hoe maak je nou dé perfecte foto onderwater? Wij vroegen het tweevoudig Nederlands kampioen René Weterings. Hij geeft je vier tips voor onderwaterfotografie die je direct kan toepassen!
Tip 1: Ga dichterbij!
Het klinkt misschien als een open deur, maar probeer bij het maken van onderwaterfoto’s in de regel zo dicht mogelijk op het onderwerp te kruipen. Of dat nu een groothoek- of macrofoto is, dat maakt niet uit. Hoe dichter je bij je onderwerp bent, hoe meer details je kunt zien, hoe meer vergroting je ook krijgt en hoe minder water je tussen de lens en het onderwerpt hebt.
Meer details in de foto versterken het beeld en de kijker zal er steeds meer in zien. Vergroting van het onderwerp draagt uiteraard ook bij aan het zien van meer details, maar door de vergroting van het onderwerp heb je tevens minder last van een storende omgeving rond het onderwerp. Omdat bij onderwaterfotografie het water als een filter werkt, zorgt dat er voor dat het licht (flitslicht of natuurlijk licht) minder sterk wordt.
Twijfel dus nooit, ga zo dicht mogelijk naar het onderwerp en werk van daaruit verder naar het door jouw gewenste beeld.
Tip 2: Neem een laag standpunt in
Een veel gemaakte fout bij onderwaterfotografie is het maken van foto’s van boven naar beneden. Niet heel gek natuurlijk, want met duiken kijk je verrassend veel naar beneden. Met een camera er bij is die neiging vaak nog sterk aanwezig. Helaas zijn foto’s van landschappen of dieren niet zo aantrekkelijk als ze gemaakt zijn vanuit het perspectief van een vogel. Het fotograferen van dieren of landschappen werkt het beste als je jezelf zo laag mogelijk ten opzichte van het onderwerp positioneert.
Vooral bij dieren werkt het heel sterk als je letterlijk op ‘ooghoogte’ kunt komen. Op die manier maak je een echt portret van het dier en krijg jij of de kijker ‘oogcontact’ met het dier, waardoor zo’n foto ineens veel aantrekkelijker wordt. Met een mooi riflandschapje werkt die net zo.
Door jezelf laag te positioneren krijg je bij groothoekfoto’s van alles wat mee, van het rif, van het water boven je en wellicht zelfs nog jouw buddy als model.
Tip 3: Vul het beeld goed in
Niets is zo belangrijk bij onderwaterfotografie als een goed gevuld beeld. Dat geldt voor alle vormen van foto- en videografie. Kijk maar eens goed naar kwalitatieve films die in de bioscoop verschijnen. Ook daar wordt handig gebruik gemaakt van het volledige beeld. Personen worden nooit in het midden geplaatst, maar altijd links of rechts in het beeld op ongeveer 1/3 deel van het beeld. Deze ‘regel van derden’ is erg gemakkelijk toepasbaar en maakt jouw foto net dat stukje beter.
Zorg dus dat jouw onderwerp zo in beeld komt dat de ogen bijvoorbeeld op 1/3 van de boven- of onderkant van het beeld worden geplaatst als het om dieren gaat. Maar ook bij groothoekfoto’s is dit toepasbaar, vaak zijn er in een groothoekfoto meer dan een onderwerpen te vinden.
Als je zorgt dat ze beiden goed over het beeld verdeeld zijn, dan geeft dat een aangenamer beeld als resultaat.
Tip 4: Maak kleurrijke foto’s!
Ondanks dat we als duiker vaak in een blauwe of groene onderwaterwereld duiken, kunnen we in onderwaterfoto’s echt wel kleuren laten zien. De eerste paar meter onderwater hebben nog voldoende licht waarin rood zit om zonder kunstlicht mooie kleurrijke foto’s te maken. Probeer dus zeker in de eerste paar meter goed naar mooie onderwerpen te kijken en leg ze maar eens vast. Je zult zien dat er vrij snel mooie kleuren naar voren komen. Dat geldt voor alle soorten water!
Maar het toevoegen van kunstlicht (flitser of lamp) zorgt er voor dat je als fotograaf helemaal los kunt gaan. Op het moment dat je met de juiste hoeveelheid kunstlicht het onderwerp verlicht, komt het onderwaterleven pas echt tot zijn recht. Denk aan onze Nederlandse water met die prachtig gekleurde slakjes, maar vooral ook de mooie koraalriffen die zonder het kunstlicht ook maar ‘fifty shades of blue’ hebben.
Probeer een juiste balans te vinden in de hoeveelheid achtergrondlicht en het kunstlicht op het onderwerp. Bij macro is dat wat gemakkelijker, omdat de achtergrond dan toch al snel niet meer meedoet, al kost dat wel even wat inzicht. Bij groothoekfoto’s kun je de kleurenpracht van de riffen pas echt tot zijn recht laten komen met een juiste balans tussen natuurlijk licht en flitslicht.
Meer onderwaterfotografie van René zien?
Check dan snel zijn Instagram.
De NOB organiseert elk jaar het Open Nederlands Kampioenschap Onderwaterfoto en –film. Het kampioenschap bestaat uit verschillende wedstrijdonderdelen voor onderwaterfotografie en onderwaterfilm. Of je nu net bent begonnen met het maken van foto’s of films onder water, of dat je al fantastische foto’s en films maakt, iedereen kan meedoen!