Elk jaar weer verdrinken er mensen op de Nederlandse (binnen)wateren. Vijf tot tien drenkelingen zijn afkomstig van binnenvaartschepen en zoals wij helaas weten verdrinken er jaarlijks ongeveer drie tot vijf mensen tijdens het uitoefenen van de duiksport. Het terugvinden van een drenkeling is vaak een moeilijke, tijdrovende klus. En zolang een vermiste drenkeling niet gevonden wordt blijven nabestaanden in onwetendheid achter en keert een levensverzekering niet uit.
Om drenkelingen en dus ook vermiste duikers sneller te kunnen terugvinden is de NOB betrokken bij een project van BLN-Koninklijke Schuttevaer. BLN-Koninklijke Schuttevaer behartigt al meer dan 160 jaar namens de beroepsbinnenvaart de belangen op het gebied van nautisch-technische zaken en de vaarweg-infrastructuur in Nederland. Sinds een aantal jaar is zij op zoek naar een manier om na een ‘man over boord’ drenkelingen sneller terug te vinden. Een oplossing voor dit probleem is ook zeer interessant voor de duiksport.
Veelbelovende ontwikkeling
Inmiddels zijn de Hogeschool Rotterdam, KNRM, de politie en ook de NOB betrokken bij het project. Doel is om een badge met zoeksysteem te ontwikkelen waarmee drenkelingen boven- en onderwater kunnen worden opgespoord. De ‘Customisable Hydrophonic Rescue and Recovery Badge’ betreft nu nog een ontwerp. Het werkt op basis van sonartechniek en iedere drenkeling die de badge draagt kan door de hulpdiensten sneller worden teruggevonden. “Dit is een veelbelovende ontwikkeling voor de duiksport” aldus Sander Kool, bestuurslid bij de NOB met als aandachtsgebied veiligheid. “Wat het heel interessant maakt is dat men gaat voor een betaalbaar, klein, draagbaar systeem. Als een soort sleutelhanger aan je zwemvest of duikuitrusting”.
Zomer 2017
Namens de NOB leveren Frits de Vries (NOB instructeur en adviseur recreatievaart) en Ron Lemmens (NOB Veiligheidscommissie) hun kennis en expertise aan het project. De verwachting is dat er voor de zomer van 2017 een werkend prototype is.