Wat te doen als je in het net komt te zitten? Een verslag van een training in het zwembad.
Duikers gebruiken hetzelfde water als vissers en dat gaat meestal prima samen. Op Duikspotter.nl staan regelmatig artikelen waar je op moet letten, dat je andermans spullen uiteraard met rust laat en hoe je melding moet maken als je toch schade hebt gemaakt of geconstateerd. Maar wat doe je als duiker wanneer je onder water merkt dat je in een net terecht bent gekomen? Om op zo’n situatie (beter) voorbereid te zijn is het fenomeen ‘nettentraining’ ontwikkeld. In oktober 2022 deed Duik en Onderwatersport Vereniging Botlek deze training ook weer.
Workshop Nettentraining
Al in 2012 had DOV Botlek contact met Ron Kistemaker. Hij is de grote inspirator om op een veilige manier te leren duiken om, bij en in netten. Met eigengemaakt materiaal heeft hij talloze workshops gegeven en zo ook in de regio van deze vereniging. Het materiaal kan nog steeds, via het bondsbureau, geleend worden. Sinds die tijd heeft BOV Botlek regelmatig de leerstof en ervaringen terug laten komen in de zwembadlessen.
Het idee bij een nettentraining is eigenlijk eenvoudig: leg een net in het water, zwem er langs, door of in en probeer er veilig uit te komen. Toch ligt het wat ingewikkelder: er zijn best wel wat verschillende netten. Daarom oefen je in helder water, met je buddy en extra veiligheidsduikers. Uiteraard is de veiligste manier van duiken om niet in een net terecht te komen, maar daar gaat het in deze training niet over.
De Grote Fuik kan letterlijk ook zo groot zijn dat je er ongemerkt inzwemt
Het zwembad in Spijkenisse van DOV Botlek is slechts twee meter diep. Zeker een groter net komt beter tot zijn recht in dieper water. Ook is het leuker om dergelijke evenementen met meer duikers te doen, dus na wat promotie op sociale media en het aanboren van de eigen contacten, had de vereniging al snel contact met La Rana (Hellevoetsluis) en MaiDaiving (Poortugaal). Zo konden zij op vrijdagavond 28 oktober 2022 de netten in het Rivièrabad gebruiken en de dag erna in 3,5 meter diep water in de Eendr8 te Hellevoetsluis.
De stations van nettentraining
Het staand want kun je gebruiken om langs te zwemmen en het net ‘opzij’ te duwen om te voorkomen dat je vastraakt. Een optie is om het staand want langs de zwembadwand te plaatsen en tussen wand en net door te zwemmen. Of probeer je zelf vast te zetten (eventueel met hulp) en weer los te komen. Wanneer en hoe roep je de hulp van je buddy in?
Het liggend net wordt op de bodem gelegd en verzwaard aan de randen. Hier kun je dan onder door zwemmen. In het zwembad is liggend op de rug en het net wegduwen een goede mogelijkheid. “Maar, meneer, bij de Kerkweg is er geen gladde bodem!”, zoals een duiker vrijdag terecht opmerkte. En dat geeft direct aan dat het ‘in het echt’ toch net weer anders kan zijn.
Het zwevend net is een variant. Daar kun je zelf inrollen en het zo moeilijk kan maken als je zelf wil.
De Grote Fuik kan letterlijk ook zo groot zijn dat je er ongemerkt inzwemt. Dan is het fijn om te herkennen dat je in een fuik zit. En te weten dat je er echt achteruit weer uit moet! Ondertussen merk je dat allerlei onderdelen van je uitrusting verstrikt raken in de fijne mazen…. Je kunt zelf wel wat los peuteren maar enige hulp van je buddy (die hopelijk nog niet verstrikt is) is al snel noodzakelijk.
Bij het snijstation leggen we alle duikmessen, knippers en andere hulpmiddelen in een emmer bij diverse stukken (oud) net, nylon lijnen enzovoorts. Het doel is om uit te proberen hoe effectief de instrumenten zijn. Wel netjes opruimen na afloop om geen ruzie met de zwembadbeheerder te krijgen en iedereen zijn eigen materiaal teruggeven natuurlijk.
Tips voor verenigingen
- De netten lagen in Amsterdam voor klaar voor de deelnemers. Om ze naar Spijkenisse te krijgen, gingen leden met de aanhanger op pad. Houd er rekening mee dat het is best veel materiaal is, dat niet in een standaardauto past. De ophaalvrijwilligers maakten er meteen een duikdag van bij Hoofddorp. Peter Boersma (Manta) nam alles mee naar de duikplaats en daar vond de overdracht plaats. En vervolgens nog een leuke zoetwaterduik gemaakt.
- Om de netten te bevestigen, zitten er diverse verzwaarde tonnen bij het materiaal. We hebben gemerkt dat zuignappen ook prima werken. En die rollen ook niet weg.
- Houd rekening met zeker 1,5 uur zwembadtijd. Voor de training was het zwembad twee uur gereserveerd en was steeds een groepje van vier duikers per station actief. Denk ook aan een shorty, duikpak en eventuele plaspauze! Twee uur in het water kan best koud zijn, zeker als je veiligheidsduiker bij een station bent, ook wel de ‘netwachter’ genoemd.
- Het snijstation is erg makkelijk in te richten, verzamel oude netten en lijnen en bij elke (perslucht) training kun je die wel opnemen.
- Voor het napraten, aanvullen van de energie – en ook omdat het gewoon gezellig – waren na afloop broodjes op de BBQ. Die vonden grif aftrek!