Nederlandse stichting vraagt hulp van NOB duikers en verenigingen voor koraalriffen én bevolking

REEFolution helpt lokale bevolking aan banen als rifwachter tijdens corona crisis.

De 19-jarige Husna, rechts op de foto, had geen vaste baan en kon niet zwemmen. Vorig jaar klopte ze als geïnteresseerde aan bij het project in Kenia en volgde theorielessen onderwaterbiologie. Ze kreeg zwemles, haalde haar duikbrevetten en deed met glans haar opleiding in koraalrestauratie. Nu, een jaar later, is ze gediplomeerd REEFranger (rifwachter) en heeft ze een vaste baan op het project. Samen met het team heeft ze geholpen om een nieuw koraalrif van 3.000 m2 te beplanten met koraal uit de koraalkwekerij die al 10.000 stukken koraal per jaar produceert. Ze vertelt anderen enthousiast over wat ze onder water doet en ziet en helpt mee met plastic schoonmaakacties. Binnenkort zal ze ook zelf voorlichting gaan geven aan de lokale bevolking over hoe duurzaam te leven van de zee, ook als er geen toeristen meer komen.

De afwezigheid van toeristen zal nog lang voortduren waardoor het grootste deel van de bevolking voorlopig werkeloos is. Dit zorgt voor een hogere druk op de voedselbronnen uit de zee en de koraalriffen. Tijdens de coronacrisis is daarom de noodzaak nog groter om te investeren in educatie, opleidingen en nieuwe banen. Samen met de lokale bevolking en met de wetenschappelijke steun van Wageningen Universiteit werkt REEFolution hard om het tij te keren, voor de bevolking én de natuur. People for Coral, Coral for People, blijft het motto. Er worden inkomstenbronnen ontwikkeld die crisisbestendig en duurzaam zijn, voor een beter evenwicht tussen mens en natuur.

Het geld dat REEFolution vraagt in de huidige campagne wordt besteed aan het opleiden van meer REEFrangers. Zij beschermen en beheren een 47 hectare groot zeereservaat dat door de vissers uit het dorp zelf is ingesteld. Wanneer op termijn het ecotoerisme weer op gang komt, kunnen de REEFrangers bezoekers begeleiden op duikavontuur en zelf een workshop koraalrestauratie verzorgen.

De REEFolutie werd gestart door een aantal leden van OWSV De Heiduikers uit Ede. In aanvang werd het project vooral door vaste donateurs uit deze vereniging gefinancierd. Nu het project groter wordt is er de hoop dat meer duikers en verenigingen zich aansluiten om het goede doel te steunen. NOB leden en verenigingen kunnen actief meehelpen aan de REEFolutie door te sponsoren, zich als vrijwilliger voor sponsorwerving te melden. Verenigingen kunnen een online lezing boeken over de koraalrestauratie in Kenia. Bezoek www.reefolution.org voor meer informatie of mail naar info@reefolution.org.