Is jouw sportclub al rookvrij?

De sport wordt rookvrij. Inmiddels staan meer dan 1.700 sportclubs geregistreerd als rookvrij. De komende jaren sluiten steeds meer clubs zich aan bij deze ambitie. Doet jouw club ook mee?

Sporten en roken horen niet bij elkaar. Sporten maakt je zowel fysiek als mentaal gezonder, terwijl (mee)roken juist schadelijk is voor onze gezondheid. Opgroeiende kinderen brengen bovendien een groot deel van hun vrije tijd door op de sportclub. Als kinderen andere mensen zien roken dan lijkt dat normaal en misschien zelfs aantrekkelijk. Zeker als ze mensen zien roken naar wie ze opkijken zoals andere sporters, trainers, coaches en ouders.

De NOB zet zich in voor een rookvrije sport

De sportsector wil dat iedereen kan genieten van sport in een rookvrije omgeving. Meeroken is zowel binnen als buiten schadelijk: ook in de buitenlucht kunnen kinderen in aanraking komen met tabaksrook. Door het sportterrein volledig rookvrij te maken, wordt dit voorkomen. Daarom zet de NOB zich in voor een rookvrije sport, zowel binnen als buiten. We zien graag dat jouw sportclub ook rookvrij wordt.

Dit kan jouw club doen om rookvrij te worden

Als bond willen we graag dat alle bij ons aangesloten sportclubs rookvrij worden. Welke stappen kan jouw sportclub hierin nemen? Door te klikken op deze link kom je terecht op de website van Rookvrij, waar je alle informatie en de te nemen stappen kan vinden om rookvrij te worden. Vanaf daar word je doorverwezen naar de website van Rookvrije Generatie en kan je het informatiepakket aanvragen voor jouw sportclub. In dit informatiepakket zit onder andere een stappenplan, argumentenkaart, tips & tricks, flyers, posters en banners en een communicatiepakket met voorbeeldteksten. Ook kan je op de website van Rookvrije Generatie hulpmiddelen vinden om op jouw club draagvlak te creëren voor een rookvrije sportclub en Rookvrije borden bestellen.

Rookvrije Generatie

NOC*NSF en Rookvrije Generatie gaan samen op weg naar een rookvrije sport. Zo beschermen we opgroeiende kinderen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Elke week raken er honderden kinderen in ons land verslaafd aan roken. Ieder kind is er één te veel. We streven ernaar dat kinderen niet meer in de verleiding komen om te gaan roken.
De sportomgeving is een belangrijke plek in het leven van opgroeiende kinderen. Daarom is het nodig dat we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen veel komen rookvrij maken. Een rookvrij sportterrein draagt dus bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie. Kijk voor meer informatie op www.sportrookvrij.nl.