In 2004 zijn er door de NOB elf informatieborden geplaatst langs Zeeuwse duikplekken. De borden hebben het flink te verduren met alle wind en het zoute Oosterscheldewater. Een onderhouds- of schoonmaakbeurt op zijn tijd is geen overbodige luxe. Johan Verkamman, lid van de commissie Deltagebied van de NOB, repareert ze én maakt ze ook nog eens schoon zodat de borden er weer even tegenaan kunnen. We vroegen hem waarom hij zich hiervoor inzet.
“De commissie kreeg een melding dat er een bord bij duiklocatie Wemeldinge omgevallen was, de staanders waren afgebroken. In de commissie werd overlegd over het repareren van het bord. Het bord staat er al een tijdje en de reparatie via een aannemer zou al snel duizenden euro’s hebben gekost, het bord was zo’n dure reparatie eigenlijk niet waard. Ik heb toen gekeken naar de mogelijkheden en kosten om het bord zelf te repareren en kwam tot de conclusie dat dit goed, en een stuk goedkoper zelf te doen was”.
Repareren en poetsen
“Ik heb het bord opgehaald en thuis eerst goed schoongemaakt, daar ben ik ongeveer 2 dagen mee bezig geweest. Het bord zag er niet goed meer uit, het was vuil, groen en zat onder het mos. Het was als het ware een bovenwater biotoop waarop info met betrekking tot het onderwaterleven stond!” Naast de reparatie heeft hij het bord gelijk maar even mooi gepoetst. “Het stond toch bij mij thuis”, aldus Johan.
Als dit bord er zo uit ziet, hoe zien de andere borden er dan uit vroeg Johan zich af? “Na deze klus heb ik de fiets gepakt en ben langs alle borden op het eiland Tholen gefietst en eens bekeken of deze borden ook zo smerig waren, en dat was het geval ook stonden sommigen borden behoorlijk scheef. Hier moest ook wat aan gebeuren”.
“Later ben ik met de auto de borden langs gegaan om met sop en schuurspons ze weer toonbaar te maken. Soms liet de witte laag los, ik denk dat een hogedrukreiniger nog meer schade aan de letters en tekeningen aan brengt, het is dus geen goed idee om een hogedrukreiniger hiervoor te gebruiken. Het schoonmaken heeft me ongeveer 4 a 5 uur gekost. Ik heb geen hulp gehad, dat is ook niet echt nodig want ik heb veel vrije tijd en als het goed weer is ga ik er lekker op uit!”.
“Bij het bord bij de Bergse Diepsluis kwam ik nog een paar duikers tegen die op dat moment het water in gingen, die waren blij dat het bord weer goed te lezen was, dat vind ik dat wel leuk om te horen.”
Bergse Diepsluis
Bij de Bergse Diepsluis is Johan overigens ook actief geweest om de trap die onlangs is gerepareerd nóg beter te maken. Na de reparatie van de trap heeft hij het voorland naar de onderste trede aangevuld met fijne breuksteen. “De beloopbaarheid is nu uitstekend en ik hoop dat de aanvulling blijft liggen, indien nodig zal ik het aanvullen. Met deze trap laat de NOB overigens goed zien wat ze kunnen realiseren als bond. Ook is de samenwerking met partijen zoals bijvoorbeeld het waterschap Oosterschelde hier uitstekend verlopen. De NOB zou eigenlijk meer geld voor dit soort oplossingen moeten hebben, dat biedt de sportduiker en mindervalide duiker zeker een veiliger toekomstperspectief”.
Toekomst
“Na 17 jaar hebben de borden hun beste tijd eigenlijk wel gehad en kan er misschien nagedacht worden over andere technieken om de informatie bij de duikstekken te tonen. De zuilen van het Nationaal Park Oosterschelde staan op veel plekken, misschien ligt daar in de toekomst nog een mooie samenwerking. Maar tot die tijd blijf ik met mijn emmertje sop rondrijden!”.