Wist je dat 90% van de informatie die naar onze hersenen verstuurd wordt visueel is? Dat we visuele informatie 600.000 keer sneller opnemen dan tekst? Dat we visuele content 40x vaker op sociale platformen delen dan tekstuele content? En dat we 80% van de informatie die we zien kunnen reproduceren, 20% van wat we lezen en slechts 10% van wat we horen?
Kortom: beeld is belangrijk en blijft goed hangen – dat ervaart ook Hans van den Hul, voorzitter van Duikvereniging Rotterdam. “Op mijn werk wilden we een aantal cijfers met onze teams bespreken; toen ontdekte ik dat we eigenlijk meer bezig waren met de cijfers dan met wat we ermee wilden bereiken. We besloten toen een infographic te gebruiken om e.e.a. helder en aantrekkelijk over te brengen.” Datzelfde gevoel herkende Hans van de voorbereiding van de stukken voor de jaarvergadering van zijn duikvereniging. De link naar een infographic voor en over de club was toen snel gelegd. “Natuurlijk hebben we wel voor een jaarrekening en een kascommissieverslag gezorgd, dit in verband met de decharche van het bestuur. De infographic heeft het algemene jaarverslag vervangen.”
In een paar uurtjes klaar
Wat is een infographic eigenlijk? Een infographic is een informatieve illustratie, een weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Vaak worden ze gebruikt om cijfers, statistieken en ontwikkelingen weer te geven. “Als je ermee bezig bent valt pas op hoe vaak tegenwoordig gebruik wordt gemaakt van infographics”, vertelt Hans verder. “In elke krant die ik opensla zie ik er wel een paar.” Het maken van een infographic kost niet veel tijd. Hans heeft hiervoor piktochart.com gebruikt, een gratis site die je er in eenvoudige stappen doorheen leidt. “Er zullen vast betere grafische programma’s zijn, maar piktochart.com werkte voor mij prima. De meeste tijd gaat zitten in het bedenken van wat je duidelijk wil maken. Al met al was ik er in een paar uurtjes mee klaar.”
Terugblik en plannen
Toch was de inhoud van de infographic ook weer niet zó ingewikkeld. “Waar zijn we enthousiast over, wat willen we over onze vereniging kwijt als we er met elkaar over praten? Koppel dat aan wat je het komende jaar wil gaan doen en je hebt een belangrijk deel van de inhoud te pakken.” Het is volgens Hans lastiger om de hoeveelheid informatie te reduceren. “Je moet er niet te veel in kwijt willen, want dan gaat de essentie verloren. De financiën zijn makkelijk: de grootste of meest besproken inkomsten en uitgaven, en de balans. Ook is het leuk om een overzicht van de brevetten te geven. Voor ons gaf dat aan dat we langzaam weer ervaring opbouwen en nu op het punt komen dat we ons meer moeten toeleggen op de specialisaties.”
Leden, vrijwilligers, activiteiten, website
Maar je kunt natuurlijk nog veel meer cijfers en feiten in een infographic verwerken: denk aan het aantal leden, de gemiddelde leeftijd van de leden, het aantal vrijwilligers, de spreiding van je leden over een stad of regio, een overzicht van alle activiteiten (eventueel inclusief aantal deelnemers of gemiddelde beoordeling), het aantal bezoekers van de website, het aantal likes op Twitter of Facebook, en ga zo maar door. Al deze cijfers kun je natuurlijk vergelijken met de cijfers van de jaren ervoor; dat zorgt voor een goed beeld van de ontwikkeling die de vereniging doormaakt.
Discussie op hoofdlijnen
Maar wat is nou uiteindelijk het effect van zo’n infographic? “In de jaarvergadering gaat de discussie vaak over details uit de verslagen; die details leiden eigenlijk af van de hoofdlijnen”, vindt Hans. “De teneur van de discussie wordt daardoor al snel negatief. Opvallend was dat dat nu niet gebeurde. Men begreep direct de boodschap en de discussie ging nu over de hoofdlijnen en over wat we volgend jaar willen doen. Het was een prettige vergadering!”
Meer betrokkenheid
Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die voorafgaand aan een ALV alle documenten uitpluizen; op die groep richt je je met een infographic minder sterk. “De meerderheid – die de verslagen niet echt leest – wordt nu echter wel gegrepen door de afbeeldingen; zij hebben daardoor een beter beeld van de vereniging en kunnen deelnemen aan de discussies tijdens de ALV. Het lijkt alsof ze zich bovendien meer betrokken voelen. En dat is precies wat we wilden bereiken!”
Voor meer informatie: www.duikverenigingrotterdam.nl en www.piktochart.com