Gezocht: stagiair voor commissie naar keuze

Vrijwilligerswerving is voor veel verenigingen een belangrijk thema. Er zijn immers altijd handjes nodig om bepaalde taken binnen de club uit te voeren. Inzicht in de achtergrond, kennis en (werk)ervaring van je leden kan helpen om een geslaagde match te maken tussen een lid en een vacature. Duikvereniging TOV Gagnan heeft goed in beeld wat hun leden willen en kunnen. Daarnaast heeft het bestuur van deze club nagedacht hoe ze de drempel kunnen verlagen om iemand in een commissie te laten stappen: dat doen ze middels een stage.

“Met zo’n stage willen wij leden motiveren om eens laagdrempelig kennis te maken met een commissie naar keuze”, vertelt Suzanne Vriens, bestuurslid van TOV Gagnan en tevens verantwoordelijk voor de communicatie binnen de vereniging. “Ze draaien gewoon mee en zijn aanwezig bij de vergaderingen.” Suzanne ziet dit als een wederzijdse proef. “Er wordt van beide kanten bekeken of het de juiste persoon is voor de functie, en of er een klik is met de rest van de commissieleden. Meestal merk je vrij snel of iemand z’n plek in de commissie heeft gevonden en of iemand zich op z’n gemak voelt bij de taken en verantwoordelijkheden.”

“Als je het niet ziet zitten dan is dat oké”

Suzanne is positief over het effect van de stageperiode. “We merken dat leden eerder geneigd zijn om zich als vrijwilliger aan te melden, omdat het niet meteen definitief is. Dat geeft een prettig, laagdrempelig gevoel. Iemand wordt gezien als volwaardig nieuw commissielid maar is dat stiekem niet; als je het niet ziet zitten dan is dat oké, en volgt er geen negatieve nasleep.”

Begeleiding

Als iemand ’t wél ziet zitten wordt de stageplaats tijdens de Algemene Leden Vergadering omgezet in een definitieve plek in de commissie. “Uiteraard wordt dit vooraf besproken met de stagiair”, voegt Suzanne toe. “Ik zou het andere verenigingen zeker aanraden, maar wel onder de voorwaarde dat er leden in de commissie zitten die al enige ervaring hebben en het betreffende lid kunnen begeleiden. Als een commissie net opgericht is weet ik niet of een stageplek zo handig is. Maar in ieder ander geval: gewoon doen!”

Voor meer informatie: www.tovgagnan.nl of communicatie@tovgagnan.nl.