Duikexpeditie verwijdert 1500 kg visnetten en ontdekt nieuwe soorten op Bruine Bank

Aanstaande zaterdag 6 juli keren de 24 vrijwillige duikers van Duik de Noordzee Schoon terug in de haven van Scheveningen. Tijdens de achtdaagse Expeditie Bruine Bank hebben zij voor het project ‘100 wrakken schoon’ op twintig wrakken gedoken. Dit is een onderdeel van Bescherm een Wrak, waarbij in drie jaar tijd van honderd wrakken visnetten, lijnen en vislood wordt verwijderd. Tijdens de eerste dagen van deze expeditie zijn ook bijzondere biologische ontdekkingen gedaan.

 

Nieuwe soorten

De expeditie is extra bijzonder omdat er naast de ‘schoonmaakduikers’ die netten verwijderen ook biologen, fotografen, filmers en archeologen aan boord zijn. De Bruine Bank is een belangrijk en relatief onbekend gebied in de Noordzee. Voor Bescherm een Wrak een uitgelezen kans om de wrakken op die plek te onderzoeken op biologische en archeologische waarde. Dit heeft nu al tot bijzondere resultaten geleid! Op de derde dag van de expeditie zijn twee kleurrijke soorten gevonden, waarvan nog niet bekend was dat ze in onze wateren gevestigd waren. De meest spectaculaire van deze twee werd in een dieper gelegen, donkere plek van het wrak ‘Anna Graebe’ aangetroffen en behoort tot een orde van dieren die nieuw is voor Nederland en nauw verwant blijkt te zijn aan de harde koralen. De biologen hebben goede hoop de komende expeditiedagen nog meer nieuwe soorten aan te treffen.

Visnetten gerecycled 

De duikers verwachten van de expeditie terug te keren met 1500 kg geborgen visnetten. Bescherm een Wrak werkt met de Expeditie Bruine Bank toe naar een mijlpaal: aan het einde van dit seizoen zullen de duikers het honderdste wrak schoonmaken. Wat overblijft is een grote berg opgedoken visnetten. Bescherm een Wrak draagt deze over aan ‘Healthy Seas’, een initiatief dat visnetten en afval uit zee recyclet en er bijvoorbeeld badmode en sokken van maakt.

Voor meer informatie: www.beschermeenwrak.nl