Duik APK

Onzeker over jouw vaardigheden, medische situatie of de staat van jouw materiaal? Wij checken het voor je!

Heb jij al een tijd niet gedoken en ben je onzeker over jouw vaardigheden? Of twijfel je of je materiaal nog wel goed is? Wij checken het voor je! Binnen een maand kun jij weer vol vertrouwen het water in duiken dankzij drie checks. Samen zorgen we ervoor dat alles medisch in orde is, dat jouw materiaal gecheckt is en dat je zeker kunt zijn van jouw eigen duikvaardigheden. Kortom, je kunt weer veilig, vol vertrouwen én plezier het water in! Klik op onderstaande button en maak jouw afspraak!

Plan jouw Duik APK in!

Op dit moment kun je de Duik APK op acht plekken in Nederland uitvoeren: Almere, Voerendaal, Zuidlaren, Nieuwegein, Krimpen a/d IJssel, Amersfoort, Heerenveen en Amstelveen/Abcoude. Bij alle locaties is er een NOB-vereniging en een duikwinkel geselecteerd waar jij kunt deelnemen aan de Duik APK.

Wat houdt de APK in?

 • Vul zelf online de medische check in
 • Plan een servicebeurt voor jouw ademautomaat en duikcomputer bij SubLub (fles en trimvest checken mogelijk tegen meerprijs)
 • Online leeromgeving voor het checken van je vaardigheden op 1* Duiker/Open Water Diver niveau
 • Vaardighedencheck in een zwembad of buitenwater met een instructeur op 1* Duiker/Open Water Diver niveau
 • Wanneer je geen eigen materiaal hebt, kun je eenmalig en kosteloos materiaal huren bij SubLub zodat je de vaardighedencheck in het zwembad of buitenwater kunt uitvoeren
 • Ontvang een Onderwatersport Magazine en speciaal Duik APK Logboek
 • Als de Duik APK is afgerond, kun je je aanmelden voor een funduik bij één van de acht deelnemende verenigingen

Kortom: een complete check zodat je weer veilig, vol vertrouwen én plezier het water in kan! Dit alles voor een prijs van € 90,-.

Je hoeft geen lid te zijn van de NOB om gebruik te maken van de Duik APK.

Uitleg drie checks

Medische check
Een online vragenlijst die je zelf thuis kunt invullen. Na het invullen van de vragen krijg je een advies om wel of niet advies te vragen van een duikerarts. Wanneer dit niet nodig is, kun je verder met de Duik APK. Wanneer het wel nodig is, neem dan contact op met een duikerarts. Wanneer hij alsnog het advies geeft om te mogen duiken, kun je verder met de Duik APK. Wanneer de duikerarts advies geeft om niet te gaan duiken, kun je niet verder met de Duik APK en krijg je het geld van de niet gebruikte checks terug.

Materiaal check
Geselecteerde duikwinkels in Nederland waar je heen kunt voor een kleine servicebeurt aan je ademautomaat en duikcomputer*. Wanneer uit de kleine servicebeurt blijkt dat een volledige servicebeurt nodig is, moet daar een nieuwe afspraak voor gemaakt worden. De kosten van de volledige servicebeurt zijn voor eigen rekening, maar de kosten van de kleine beurt (€ 40,-) worden dan in mindering gebracht.
* Het laten checken van de duikfles en het trimvest is mogelijk tegen een meerprijs van in totaal € 12,50.

Vaardighedencheck
De check op duikvaardigheden bestaat uit twee delen: praktijk en theorie. Stap 1 is de theorie, deze wordt gedaan via een online vragenlijst samengesteld door de NOB. Vooraf kan je een opfriscursus volgen via een online lesprogramma. Deze opfriscursus is een online cursus gemaakt in een professioneel e-learning programma. Hier wordt kennis uit de basis duikopleiding (1* Duiker/Open Water Diver) doorlopen. Vervolgens maak je een online toets.

Stap 2 is de praktijk, waarvoor je naar een duikvereniging in de buurt gaat. Dit kan pas als de materiaalcheck en medische check goed zijn uitgevoerd. Tijdens de praktijkcheck worden vaardigheden gecheckt door middel van de punten ‘Eigen vaardighedencheck’. Er worden dus oefeningen uitgevoerd in het zwembad of in buitenwater. Hierbij is een goed opgeleide instructeur van de vereniging aanwezig. Samen met de instructeur bespreek je vervolgens de verbeterpunten uit de theorie als daar behoefte aan is. Wanneer je de praktijk en de theorie van de vaardighedencheck voldoende hebt uitgevoerd is de Duik APK hierbij afgesloten.

1: Wat als ik geen eigen duikmateriaal heb?

Dan kun je de materiaalcheck niet uitvoeren. In plaats daarvan ga je naar de SubLub winkel in de buurt om materiaal te huren voor de vaardighedencheck. Dit materiaal kun je dan gebruiken tijdens het praktijkgedeelte van de vaardighedencheck in het zwembad of in buitenwater. Bij aanmelding kun je aangeven of je eigen duikmateriaal hebt, zodat wij je kunnen mailen met meer informatie over het huren bij SubLub.

2: Is het huren van duikmateriaal gratis?

Als je geen eigen materiaal hebt, kun je materiaal huren bij SubLub. Dit zit bij de prijs inbegrepen. Je kunt dus niet je eigen materiaal laten checken én daarnaast ook nog materiaal huren. Dit kan alleen tegen een meerprijs.

3: Moet ik zelf contact opnemen met een vereniging?

Nee, tijdens je aanmelding heb je aangegeven bij welke vereniging je de vaardighedencheck wilt uitvoeren. Je ontvangt na aanmelding een e-mail met meer informatie over de locatie, wat je mee moet nemen en wat je precies gaat doen.

4: Hoe maak ik een afspraak voor de materiaalcheck?

Je kunt zelf contact opnemen met een deelnemende SubLub winkel bij jou in de buurt. De contactgegevens vind je in het Duik APK Logboek. Je kunt een afspraak maken tijdens openingstijden van de winkel.

5: Krijg ik mijn geld terug als ik de medische check niet heb gehaald?

Ja. Wanneer je door een negatief advies bij de medische check de Duik APK niet kunt voortzetten, krijg je het geld terug van de checks die je niet hebt gedaan. In de algemene voorwaarden vind je de bedragen die je in elke situatie terugkrijgt.

6: Wat als ik de theoriecheck niet haal?

Het is een toets maar er is geen sprake van ‘halen’ of ‘niet halen’. Het gaat om deelnemen en er achter komen waar jouw verbeterpunten liggen. Iedereen slaagt voor de toets maar het is wel van belang om ervan te leren. Dus neem de verbeterpunten mee naar de praktijkcheck en bespreek ze met de instructeur.

7: Wat als mijn materiaal niet door de keuring komt en ik wil geen volledige servicebeurt?

Als SubLub tijdens de kleine servicebeurt jouw materiaal niet goedkeurt, kun je helaas niet verder met de Duik APK. Je zal dan een volledige servicebeurt moeten laten uitvoeren. De keuze is aan jou om dit wel of niet te laten doen. Als je dit niet wilt, krijg je het geld terug van de checks die je niet hebt gedaan. In de algemene voorwaarden vind je de bedragen die je in elke situatie terugkrijgt.

9: Is de NOB aansprakelijk voor eventuele ongevallen nadat ik de Duik APK heb afgerond?

Nee, de Duik APK is geen garantie om duikongevallen te voorkomen. De NOB is daarom ook niet aansprakelijk voor eventuele ongevallen nadat de Duik APK is afgerond.

Inschrijven Duik APK

 • De praktijkcheck wordt georganiseerd door een vereniging bij jou in de buurt. Je kunt zelf een vereniging kiezen. De NOB neemt vervolgens contact op met de vereniging.
  Ben je in het bezit van eigen duikmateriaal dat je kunt gebruiken voor de praktijkcheck?
 • Na aanmelden via de knop hieronder, ontvang je binnen 2 werkdagen meer informatie vanuit de NOB. Zij nemen contact op met de vereniging en de duikwinkel. In deze mail vind je ook informatie over de medische check en de digitale leeromgeving voor de vaardighedencheck.

Staat er voor jou geen passend moment tussen? Laat het ons weten! Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Stuur een mailtje naar duikapk@onderwatersport.org en laat weten waar je de Duik APK graag zou willen uitvoeren.

Algemene voorwaarden

 • Annulering van deelname is mogelijk tot 24 uur na aanmelding via een e-mail aan duikapk@onderwatersport.org met opgaaf van redenen. Het inschrijfgeld voor deelname wordt dan terugbetaald. Indien er na 24 uur wordt geannuleerd, dan is restitutie van het inschrijfgeld niet meer mogelijk.
 • Wanneer je door een negatief advies bij de medische check de Duik APK niet kunt voortzetten, krijg je het geld terug van de checks die je niet hebt gedaan. Neem contact met ons op via duikapk@onderwatersport.org.
 • Als een volledige beurt nodig is tijdens de materiaalcheck maar je dit niet wilt, krijg je het geld terug van de checks die je niet hebt gedaan. Neem contact met ons op via duikapk@onderwatersport.org.
 • De Duik APK is geen garantie om duikongevallen te voorkomen. De NOB is daarom ook niet aansprakelijk voor eventuele ongevallen nadat de Duik APK is afgerond.