Droogpak of geen droog pak- that’s the question

Een droogpak is ideaal voor het duiken in koud water. Zowel in als buiten het water blijf je lekker warm. Maar hoe vind je het perfecte droogpak? Zeker voor vrouwen is dat niet altijd even makkelijk. NOB-ambassadeur Béate Hebly neemt je mee tijdens haar zoektocht naar het perfecte droogpak. Deel 2.

Omdat ik nog niet zeker weet of duiken in een droogpak wat voor mij is, wil ik het liefst eerst een droogpak proberen. Een aantal duikwinkels hebben door het jaar heen een droogpakdag, waarop je een droogpak kunt uitproberen, maar tot nu toe vielen deze dagen voor mij ongelukkig. Gelukkig heb ik een droogpak kunnen lenen, wat ongeveer paste bij mijn lengte en breedte. Om een droogpak uit te proberen, hoeft het wat mij betreft niet perfect te passen. Mijn plan is om met één van onze instructeurs in het zwembad te gaan duiken met dit droogpak en daarna te beslissen of dit iets voor mij is. Een stemmetje in mijn hoofd zegt dat dit veel te ingewikkeld, maar omdat ik mij graag verder wil ontwikkelen als onderwaterfotograaf- en archeoloog, wil ik dit toch graag een kans geven. Er schijnen nogal wat voordelen te zitten aan het duiken in een droogpak, zoals: sneller aan-en uittrekken en na de duik minder snel afkoelen.

Makkelijk aan en uittrekken

Onder een droogpak, draag je een onderpak. Dat voelt lekker warm en comfortabel. Hoewel ik een goede instructie heb gekregen om het pak goed aan- en uit te trekken, voelt het aantrekken toch een beetje als een worsteling. Dit zit hem in de pols seals, maar vooral om de nekseal over mijn hoofd te trekken. Maar goed, dat schijnt te wennen en een hardloopmuts opzetten bij het aantrekken helpt. Na de lucht uit het droogpak te laten lopen, ben ik klaar om te water te gaan. Dat is wel fijn, want van het aantrekken van het pak heb ik het best warm gekregen.

Duiken met een droogpak

Instructeur Jarco geeft de opdracht om eerst het vest te ontluchten en tijdens het afdalen te trimmen op het droogpak. Ik heb het advies gekregen om de rits van het droogpak goed dicht te doen om lekken te voorkomen. Dat heb ik ook netjes gedaan (zonder mijn bril op), maar niet laten controleren door Jarco. Tijdens de oefening, waarbij je ondersteboven hangt en er middels een koprol weer horizontaal moet proberen te komen, maak ik hierdoor van mijn droogpak een natpak. Mijn eerste ervaring met een droogpak is niet perfect, maar aangemoedigd door Jarco, geef ik het de week erop een tweede kans. Ik moet zeggen dat ik het trimmen wel een verademing vind met een droogpak, voor mijn gevoel natuurlijker dan een trimvest. Met één druk op de knop lucht in je pak en met je linkerarm naar boven draaien om te ontluchten. Na de duik koel je ook inderdaad niet af.

In de herkansing

De week erop controleert Jarco voor de zekerheid mijn rits. We vermoeden allebei dat dit het euvel was vorige week. Er blijkt nog wel wat water in de mouwen te komen doordat de pols seals iets te groot voor mij zijn. Hoewel er toch een klein beetje water in het pak komt, komt dit een stuk meer in de buurt van duiken met een droogpak dan de week ervoor. De koprol gaat ook een stuk beter en ik blijf nagenoeg droog. Met een grote glimlach kom ik het water uit na de training.

Droogpak of natpak?

Mijn missie van het uitproberen is geslaagd. Ik vind duiken in een droogpak wel echt top en besluit ervoor te gaan. Ik word ook een droogpak duiker (en het is echt niet zo ingewikkeld als ik dacht)! Ik ben wel tot de conclusie gekomen dat een droogpak echt goed moet zitten voor jouw lichaam om optimaal van de voordelen van een droogpak gebruik te kunnen maken. Alleen heb ik geen standaard kledingmaat. Gelukkig zijn daar ook oplossingen voor, daarover de volgende keer meer!

Dit verhaal is een vervolg op deel 1: “Ik wil ook zo’n broek met van die zakken aan de zijkant!”