Doorbraak in onderhandelingen over Grevelingendam: Flakkeese Spuisluis nog dit jaar open

Het testcentrum voor getijdenenergie in de Grevelingendam bij Bruinisse wordt niet afgebroken, maar ook niet afgebouwd. Er is gekozen voor een tussenoplossing die het mogelijk maakt dat Rijkswaterstaat nog dit jaar de Flakkeese Spuisluis weer in gebruik neemt, zodat het water in het oostelijk deel van de Grevelingendam wordt ververst.

Lange tijd zaten de onderhandelingen in een impasse. BT Projects, het bedrijf dat bezig was een testcentrum te bouwen, raakte vorig jaar zijn vergunning kwijt omdat het werk wegens geldgebrek al geruime tijd stillag. Rijkswaterstaat (RWS) wilde de boel slopen om de Grevelingen zo snel mogelijk weer te voorzien van zout water uit de Oosterschelde. De provincies Zeeland en Zuid-Holland, de gemeente Schouwen-Duiveland en het ministerie van Economische Zaken zagen meer in een doorstart van het testcentrum, om te voorkomen dat 8,2 miljoen euro overheidsgeld in het water zou zijn gegooid.

Deathzone

De NOB vindt het al jaren belangrijk dat er stappen worden genomen om de waterkwaliteit en daarmee de onderwaternatuur in het Grevelingenmeer te verbeteren. Jaarlijks is er massale vissterfte in het Grevelingenmeer. Dit komt door een gebrek aan stroming en vers zuurstofrijk water, hierdoor ontstaat er een tekort aan zuurstof in het water. De sterfte onder vissen, kreeften en krabben is elk jaar goed zichtbaar voor sportduikers en de grens waar deze sterfte voorkomt, komt steeds ondieper te liggen. Door afwezigheid van stroming en het opwarmen van het zeewater is onder de tien meter een totaal gebrek aan zuurstof ontstaan. Als je hier duikt beleef je hoe het is om in een ‘deathzone‘ te zijn.

Bron: PZC

Foto: De doorlaat in de Grevelingendam waar een testcentrum voor getijdenstroom wordt aangelegd (foto: Van der Straaten Aannemingsmaatschappij BV.)