DiveSavers: om nooit te vergeten

Ooit wel eens aan de waterkant gestaan voor een mooie nachtduik en je lamp vergeten? Of realiseerde je je in het vliegtuig op weg naar je duikvakantie dat je nog niet gecontroleerd had of je reisverzekering nog wel up-to-date is? Als duikers hebben we allemaal wel eens meegemaakt dat we iets waren vergeten, iets over het hoofd zagen of dachten dat wel in orde zou zijn. Gelukkig gaat dat meestal goed, maar met de DiveSavers heb je een overzichtelijk handvat om bovenstaande te voorkomen en meer!

De veiligheidscommissie (VC) van de NOB zet zich al vele jaren in om de veiligheid en het duikplezier van duikers te vergroten. Al jaren krijgen zij van NOB-leden verhalen over hun duiken. Soms een samenloop van omstandigheden, maar soms ook (bijna) ongevallen. De VC analyseert al vele jaren die verhalen om daar leerpunten uit te trekken voor de hele duikgemeenschap.

Die leerpunten worden meegenomen bij het herzien van de duikopleidingen of medegedeeld in een nieuwsbrief naar verenigingen of instructeurs. Toch is het lastig om alle ‘al opgeleide’ duikers, die misschien niet zo actief de nieuwsbrieven lezen, te bereiken. Andere organisaties waar de VC contact mee heeft, de KNRM en de DOSA hebben soortgelijke problemen. Dus besloot de VC om de krachten te bundelen en het over een andere boeg te gooien.

“Bijna alle ongelukken komen doordat er een serie aan kleine foutjes zijn opgetreden: materiaal was niet helemaal goed onderhouden, controles niet goed uitgevoerd of onderwater was bijvoorbeeld de octopus of de noodboei nodig en bleek die niet te werken. Dan zit je ineens in de problemen terwijl er vele momenten waren geweest om vooraf bij te sturen, maar die momenten zijn niet gezien of niet gepakt” vertelt Erik Mooij, voorzitter van de VC.

Tijdens duikopleidingen wordt veel aandacht gegeven aan het aanleren van de juiste procedures, hoe je een buddy-check uitvoert, welke spullen je nodig hebt en hoe je ze moet gebruiken. Dat gaat vaak lange tijd goed, maar na verloop van tijd worden procedures vaak wat slordiger uitgevoerd of worden controles overgeslagen. En als we kijken naar de analyse van duikongevallen door de DOSA en de DAN, dan doen incidenten zich vooral voor als duikers buiten hun opleidingsniveau duiken of als ze eenvoudige zaken vergeten zijn, ongeacht hun ervaring.

“Achteraf blijkt vaak dat de duiker iets relatief eenvoudigs simpelweg vergeten was of overgeslagen had,” vervolgt Erik Mooij, “en daar willen we duikers bij helpen.” De DiveSavers zijn een soort checklist voor een aantal veel voorkomende scenario’s: stromingsduiken en nachtduiken, maar ook duikreizen en de duikstek om de hoek. Handig bij het inpakken van je duikkoffer als je na lange tijd weer eens een nachtduik gaat maken (en je opgeladen lamp niet wilt vergeten) en ook handig aan de waterkant om voor de duik nog even met elkaar door te nemen waar specifiek op gelet moet worden. “Uiteraard is het belangrijk om zelf na te blijven denken voor, tijdens en na de duik. Daarbij hopen we met de DiveSavers ervaren en minder ervaren duikers een bruikbaar handvat te geven om hun veiligheid en duikplezier te vergroten. Want niemand zit te er op wachten om na de duik er achter te komen dat er geen trap is om weer uit het water te komen of, in het ergste geval, op een duikongeval.”

Download DiveSavers

Handige links

Getijdenplanning in 3 stappen

Alles over NOB verzekeringen

Foto: Rob Aarsen