Ja, dat moet. In de norm voor Service Providers (NEN-EN 14467) worden de eisen opgesomd waaraan een duikclub moet voldoen. Daarin staat o.a. dat een zuurstofset beschikbaar moet zijn op de locatie van duiklessen. Het gaat hier om zowel buitenduiklocaties als zwembaden.
Een zwembad heeft niet altijd een zuurstofset. Neem voordat je lesgeeft daarom altijd contact op, zodat je weet of er een zuurstofset is en of deze recent nog gekeurd is. De aanbieder van de duikopleiding is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van de zuurstofset.
Hoewel duiken en doping niet vaak aan elkaar gelinkt worden, zijn wij als sportbond verplicht om onze leden over dit onderwerp te informeren. Informatie over doping vind je www.dopingautoriteit.nl.
De Zwemwaterwet stelt aan toezichthouders in het zwembad twee eisen:
- De toezichthouder moet een bewijs van niet ouder dan 1 jaar hebben dat hij vaardig is in reddende handelingen. Hiervoor bieden we de Zwemtest Voor Duikers aan. Deze workshop mag gegeven worden door instructeurs die de workshop Toezicht in het Zwembad hebben gevolgd;
- De toezichthouder moet een bewijs van niet ouder dan één jaar hebben dat hij vaardig is in reanimeren. Hiervoor geldt het certificaat reanimeren van de NOB en de reanimatiediploma’s van het Oranje Kruis, de Hartstichting en DAN.
Hiervoor kun je je reanimatiediploma van de NOB voorleggen die je van je instructeur hebt gehad. Ook kun je een screenshot van Mijn NOB maken. Daarnaast kun je ook via de Hartstichting, het Oranje Kruis of de DAN een reanimatieworkshop volgen, deze is ook geldig.
Reanimatiedocenten van de NOB beschikken over een reanimatiepop en AED. Wil jij als instructeur de workshop ‘Leren reanimeren’ verzorgen en heb je geen oefenmaterialen? Mail dan naar clubondersteuning@onderwatersport.org, wij kijken dan welke docent in de buurt van de vereniging woont en of de oefenmaterialen beschikbaar zijn.
Als vereniging kun je natuurlijk ook zelf oefenmaterialen aanschaffen. Goed leren reanimeren vereist immers dat er vaak geoefend wordt. Voor het aanschaffen van de materialen heeft de NOB een kortingsregeling afgesproken met Vivon. Als NOB-vereniging kun je bij Vivon de Laerdal Little Anne met 10% korting bestellen en de Cardiac Science Powerheart G5 AED Trainer voor €249,- (i.p.v. €469,- excl. BTW).
In de gasindustrie waren tot 2007 drie soorten zuurstof: medicinale, vliegeniers en industriële zuurstof.
Duikers gebruikten medicinale zuurstof (geschikt en goedgekeurd voor inademing) omdat de eisen voor industriële zuurstof te laag zijn om het te gebruiken voor inademing en vliegenierszuurstof te droog is (en daardoor tot extra dehydratie zou leiden).
In 1997 werd medicinale zuurstof door een besluit van de Europese Commissie in de Wet op Geneesmiddelen opgenomen. Daardoor was een apothekersrecept nodig om medicinale zuurstof te kunnen krijgen. Nederland had tot 2003 een gedoogbeleid, waardoor geen recept nodig was.
Toen duidelijk werd dat deze situatie niet meer gedoogd zou worden, hebben de NOB en Westfalen (een gasleverancier) samen Divox (divers oxygen) ontwikkeld en in 2007 op de markt gebracht. Deze zuurstof voor duikers is op dezelfde manier geproduceerd en gecontroleerd als medicinale zuurstof.
Het verschil is dat voor deze variant geen recept nodig is.
Dit is dus geen sluiproute, maar een standaard in de duikwereld die sinds 2007 bestaat. De vulstations waar zuurstof gevuld kan worden, werken met Divox. Zuurstofsets (en andere flessen met andere mengsels dan perslucht) kunnen daardoor zonder recept gevuld worden.
Terug naar veelgestelde vragen voor bestuurders.