Veilig duiken

1: Moet er een zuurstofset in het zwembad aanwezig zijn?

Ja, dat moet. In de norm voor Service Providers (NEN-EN 14467) worden de eisen opgesomd waaraan een duikclub moet voldoen. Daarin staat o.a. dat een zuurstofset beschikbaar moet zijn op de locatie van duiklessen. Het gaat hier om zowel buitenduiklocaties als zwembaden.

Een zwembad heeft niet altijd een zuurstofset. Neem voordat je lesgeeft daarom altijd contact op, zodat je weet of er een zuurstofset is en of deze recent nog gekeurd is. De aanbieder van de duikopleiding is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van de zuurstofset.

2: Waar vind ik informatie over doping?

Hoewel duiken en doping niet vaak aan elkaar gelinkt worden, zijn wij als sportbond verplicht om onze leden over dit onderwerp te informeren. Informatie over doping vind je www.dopingautoriteit.nl.

3: Aan welke eisen moet een toezichthouder in het zwembad voldoen?

De Zwemwaterwet stelt aan toezichthouders in het zwembad twee eisen:

  • De toezichthouder moet een bewijs van niet ouder dan 1 jaar hebben dat hij vaardig is in reddende handelingen. Hiervoor bieden we de Zwemtest Voor Duikers aan. Deze workshop mag gegeven worden door instructeurs die de workshop Toezicht in het Zwembad hebben gevolgd;
  • De toezichthouder moet een bewijs van niet ouder dan één jaar hebben dat hij vaardig is in reanimeren. Hiervoor geldt het certificaat reanimeren van de NOB en de reanimatiediploma’s van het Oranje Kruis, de Hartstichting en DAN.
4: Hoe kan ik als toezichthouder in het zwembad mijn bekwaamheid in het reanimeren aantonen?

Hiervoor kun je je reanimatiediploma van de NOB voorleggen die je van je instructeur hebt gehad. Ook kun een screenshot van Mijn NOB maken. Daarnaast kun je ook via de Hartstichting, het Oranje Kruis of de DAN een reanimatieworkshop volgen, deze is ook geldig.

5: Kunnen wij als vereniging reanimatiematerialen huren bij de NOB?

Reanimatiedocenten van de NOB beschikken over een reanimatiepop en AED. Wil jij als instructeur de workshop ‘Leren reanimeren’ verzorgen en heb je geen oefenmaterialen? Mail dan naar westley.verdonk@onderwatersport.org, wij kijken dan welke docent in de buurt van de vereniging woont en of de oefenmaterialen beschikbaar zijn.

Als vereniging kun je natuurlijk ook zelf oefenmaterialen aanschaffen. Goed leren reanimeren vereist immers dat er vaak geoefend wordt. Voor het aanschaffen van de materialen heeft de NOB een kortingsregeling afgesproken met Vivon. Als NOB-vereniging kun je bij Vivon de Laerdal Little Anne met 10% korting bestellen en de Cardiac Science Powerheart G5 AED Trainer voor €249,- (i.p.v. €469,- excl. btw).

Terug naar veelgestelde vragen voor bestuurders.