Coronadossier

Samen met PADI heeft de NOB met professionals en vrijwilligers vanuit verschillende disciplines de informatie op deze pagina verzorgd. Wanneer je deze basisregels volgt (zoals beschreven in het protocol van NOC*NSF), kun je alle vormen binnen de onderwatersport ook goed organiseren. Het protocol verantwoord onderwatersporten komt hierdoor te vervallen. We introduceren dit protocol pas weer als nieuwe maatregelen dit noodzakelijk maken. Hieronder vind je alle nodige informatie, handige linkjes en veel gestelde vragen.

Lees verder onder de foto

Foto: Rob Aarsen

Update per 21 september 2021

Per 25 september 2021 gaan er een aantal nieuwe versoepelingen in. Zoals het loslaten van de 1,5 m regel. Voor de onderwatersport betekent dit dat er veel nog steeds mag. Sporten kan weer helemaal volgens het oude normaal. Er is zoveel mogelijk m.b.t. sportbeoefening zelf, dat het sportprotocol van NOC*NSF voldoende richtlijnen biedt om de sport veilig volgens de huidige maatregelen van het RIVM te organiseren. Wanneer je deze basisregels volgt, kun je alle vormen binnen de onderwatersport ook goed organiseren. Het protocol verantwoord onderwatersporten is hierdoor komen te vervallen. Voor bezoekers/sporters in sportkantines wordt echter de coronapas verplicht. Hieronder vind je alle nodige informatie over o.a. de regels m.b.t. de sportkantines, handige linkjes en veel gestelde vragen.

De spelregels voor de sport tot 24 september 2021 (bron: RIVM):
Iedereen mag weer binnen en buiten sporten. De basismaatregelen moeten de kans op besmettingen voorkomen. Er geldt:

  • Sporten in groepsverband is toegestaan.
  • Wedstrijden zijn toegestaan. Het gaat zowel om wedstrijden onderling en wedstrijden tegen andere clubs.
  • Als het nodig is voor de sportbeoefening is 1,5 meter afstand voor personen vanaf 18 jaar niet verplicht. Na het sporten is 1,5 meter afstand houden wel verplicht (dit vervalt na 25 september).
  • Hou je verder aan de basisregels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

 

Evenementen en Sport

Vanaf 25 september is er o.a. bij professionele sportwedstrijden en in sportkantines alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur.

Horeca en sport

Vanaf 25 september 2021 is het mogelijk toegang tot horeca te krijgen met een corona toegangsbewijs. Sportkantines vallen onder de regelgeving van de horeca: Coronavirus en de horeca | Coronavirus COVID-19 | Rijksoverheid.nl. Voor de sport zijn er echter een aantal uitzonderingen hierin. Zo is het mogelijk om een deel van de sportkantine/horeca af te scheiden van de rest van de ruimte zodat de sportkantine gebruikt kan blijven worden ook zonder coronatoegangsbewijs. Belangrijk hierbij is dat er een duidelijk afgescheiden gedeelte voor de horeca zichtbaar moet zijn met bijv. een lint, tape of een plantenbak. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats.

Wanneer er wel CTB (Coronatoegangsbewijs) nodig is:

  • voor het zittend nuttigen van eten en drinken binnen in het afgescheiden gedeelte voor horeca;
  • wanneer de sportbeoefening in de horeca plaatsvindt, bv. darts of biljart in een café/restaurant.

Wanneer er geen CTB (Coronatoegangsbewijs) nodig is:

  • voor het gebruik van terrassen buiten en het afhalen van eten en drinken;
  • het nuttigen van afgehaald eten en drinken buiten het afgescheiden horeca gedeelte;
  • voor het beoefenen van sport in bijv. buurthuizen, mits het horeca gedeelte afgescheiden is van de andere activiteiten.

Wil je meer weten over de geldende richtlijnen: kijk dan op onze eigen FAQ of de FAQ van NOC*NSF of het sportprotocol per 25 september. Deze zijn nu alvast te vinden volgends de nieuwe richtlijnen (die ingaan per 25 sept). Is er iets onduidelijk of heb je vragen, neem dan contact op met anna.vanderduim@onderwatersport.org.

Protocol verantwoord zwemmen

De belangrijkste aanpassing ten opzichte van versie 6.0 van het protocol is dat er voor zwemmen geen afstandsbeperkingen meer gelden. Alleen in het geval van publiek bij topcompetities en zittend bezoek aan de horecagelegenheid binnen is het noodzakelijk te werken met het coronatoegangsbewijs (QR-code).

Klik hier om naar het Protocol Verantwoord Zwemmen 7.0 te gaan.

Toolkit coronamaatregelen voor sportaccommodaties

Ook binnen de sport zijn er nog veel coronamaatregelen waar je als club mee te maken hebt. Met een eenduidige inrichting en slimme gedragsmaatregelen is het voor mensen eenvoudig om coronamaatregelen op te volgen. In deze interactieve toolkit van NOC*NSF zijn per ruimte tips, posters en stickers te vinden voor clubs en sportaccommodaties om het nieuwe seizoen coronaproof van start te gaan. Zodat iedereen zich weer kan richten op waar het écht over gaat: lekker sporten. Download de toolkit hier.

Veelgestelde vragen (update 21 september):

Per 25 september vervalt de anderhalve meter afstandsregel, de FAQ zijn hierop aangepast.

1: Hoe gaat de NOB om met de richtlijnen van het RIVM en wat heeft dit voor invloed op de bereikbaarheid van de NOB?

De NOB volgt alle adviezen op van het RIVM en van sportkoepel NOC*NSF. Dat betekent dat alle medewerkers (gedeeltelijk) thuis werken. We zijn dinsdag, woensdag en donderdag tussen 09.00 uur en 17.00 uur telefonisch bereikbaar.

Ook kan je ons de hele week bereiken via  Whatsapp (06-42476747) en per mail (info@onderwatersport.org) voor vragen.

2: Is er voorlichtingsmaterialen om weer veilig samen te sporten?

Om sportverenigingen en -aanbieders te helpen is er op basis van het sportprotocol door NOC*NSF een toolkit ontwikkeld met voorlichtingsmaterialen om weer veilig samen te sporten.

In deze interactieve toolkit van NOC*NSF zijn per ruimte tips, posters en stickers te vinden voor clubs en sportaccommodaties om het nieuwe seizoen coronaproof van start te gaan. Zodat iedereen zich weer kan richten op waar het écht over gaat: lekker sporteDownload de toolkit hier.

3: Wanneer krijg je een coronatoegangsbewijs?

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

4: Hoe krijg ik mijn toegangsbewijs en hoe check je de coronatoegangsbewijzen van anderen?

Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.

5: Waarom wordt het coronatoegangsbewijs gevraagd bij sportkantines en niet in zwembaden?

Het coronatoegangsbewijs wordt juist nu ingezet op die locaties waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samen komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Het zwembad valt onder sportbeoefening, in de kantine zitten niet. Omdat sportbeoefening de weerstand verhoogt en dus corona beperkt, wordt dat gemotiveerd door de overheid en is daar geen coronatoegangsbewijs voor nodig.

6: Is het vragen om een coronatoegangsbewijs discriminatie?

Sport is voor iedereen toegankelijk en we volgen daarbij de regels die de overheid stelt. Als je als vereniging bepaald dat je hier anders op mag handelen vanwege de geformuleerde gedragsregels, dan is dat eigen keuze. Mensen die zich niet hebben gevaccineerd, kunnen zich nog steeds gratis laten testen via testenvoortoegang.nl. Hierdoor kan nog steeds iedereen toegang krijgen tot de sportkantine. Ons advies is om vooral pragmatisch met de richtlijnen om te gaan.

9: Hoe zit het met duiken en de regels in het buitenland?

Ga je op vakantie dan is het goed om vooraf informatie in te winnen over de huidige maatregelen in het land waar je naartoe reist en wat dat precies betekend voor het beoefenen van de sport daar.

10: Ik ga op vakantie tijdens de corona pandemie, ben ik verzekerd?

De verzekeraars hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over de dekking van de verzekeringen in deze corona periode. Hieronder lees je een samenvatting van deze afspraken.

Op dit moment is nog bijna de hele wereld oranje gekleurd op de reisadviezenpagina van de Nederlandse overheid. Dat is geen aanbeveling om op reis te gaan. Oranje betekent: alleen noodzakelijke reizen.

Bij terugkomst in Nederland zal je daarom in ieder geval weer vijf dagen in quarantaine moeten en moet je in het bezit zijn van een negatieve test. Maar als het land van bestemming toeristen toelaat, zoals steeds meer landen deze weken doen, is het ook belangrijk om te weten of je daar met een gerust hart heen kunt (ook al raadt de Nederlandse overheid het af).

Zorgverzekering betaalt uit

Het goede nieuws is: voor het allerbelangrijkste ben je ook in oranje gebied gewoon verzekerd. Via de zorgverzekering ben je in ieder geval verzekerd tot het Nederlandse tarief, schrijft het Verbond van Verzekeraars.

Dat betekent concreet dat als je een noodzakelijke behandeling in het buitenland moet ondergaan, ook als die corona-gerelateerd is, de zorgverzekeraar de behandeling vergoedt. Maar als die behandeling in het buitenland veel duurder is dan in Nederland, kun je er wel flink bij inschieten. De extra kosten boven het Nederlandse tarief worden namelijk niet gedekt.

Normaal gesproken zouden extra medische kosten, afhankelijk van het pakket dat je hebt gekozen, mogelijk wel vergoed worden door de reisverzekering, als je die hebt afgesloten. Maar reisverzekeringen zijn en stuk strenger als het gaat om uitkeren in oranje of rood gebied.

Reisverzekering: geen coronakosten

Voor reisverzekeringen geldt geen algemene regel zoals bij de ziektekostenverzekering, maar alle grote verzekeraars zeggen hetzelfde: als je op reis gaat naar een oranje gebied, dan ben je niet verzekerd voor corona-gerelateerde kosten.

Dat betekent dus dat je wel gewoon een vergoeding krijgt als je pech hebt, iets kostbaars verliest of bestolen wordt (afhankelijk van de dekking die je hebt afgesproken natuurlijk), maar niet als je kosten maakt voor een verplichte quarantaine of een medische behandeling die het gevolg is van een coronabesmetting.

Op reis gaan naar een rood gebied is, nog los van de voor de hand liggende risico’s, ook verzekeringstechnisch een slecht plan. Je reisverzekering dekt dan in ieder geval geen enkele schade.

Annuleringsverzekering

Kun je je dan misschien indekken met een annuleringsverzekering, zodat je kosteloos af kunt zien van de reis als het reisadvies oranje of rood wordt? Het korte antwoord is nee.

Inmiddels hebben alle aanbieders van annuleringsverzekeringen besloten dat een uitbraak van het coronavirus – en het daarmee samenhangende veranderende reisadvies – geen onverwachte gebeurtenis is. Daarom keert de verzekering ook niet uit als je om die reden je reis wil cancelen.

Als je zelf corona krijgt en daardoor niet (verder) kunt reizen, is dat meestal wel verzekerd via je annuleringsverzekering. Dat geldt ook als je reisgezelschap getroffen wordt en daardoor niet mee kan. Voor de precieze voorwaarden kun je het best kijken op de site van je verzekeraar.

11: Kan er weer een duikmedische keuring plaatsvinden?

Er is weer voldoende keuringscapaciteit en kunnen medische keuringen voor sportduikers, met de nodige voorzorgsmaatregelen om eventuele besmetting te voorkomen, weer uitgevoerd worden. Het volledige advies is te lezen op de website van de NVD.

Daarnaast is de medische zelftest van de NOB gelanceerd. Deze zelftest helpt je als onderwatersporter die perslucht gebruikt wel om te bepalen of advies van een duikerarts nodig is.

Medische keuring

12: Een lid van onze club is besmet met het coronavirus. Is er een protocol hoe we de leden informeren?

In het geval van een positieve test in je team is het verstandig om zo snel mogelijk, via de betrokkene, te schakelen met de GGD. Zij doen een bron- en contactonderzoek en zullen aangeven welke regels gelden voor contacten die voortkomen uit het bron- en contactonderzoek zoals de teamgenoten van de speler.

Over het algemeen verblijven sporters tijdens een wedstrijd of training niet meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van een andere persoon en ziet de GGD teamgenoten als ‘overige niet nauwe contacten’. Deze spelers mogen in dat geval blijven deelnemen aan wedstrijden maar moeten hun gezondheidssituatie goed in de gaten houden en thuisblijven zodra een van de door de overheid genoemde klachten optreedt.

Daarbij geldt: safety first, neem je verantwoordelijkheid! Als je dus weet dat iemand meer dan 15 minuten binnen 1,5 meter van de desbetreffende speler is geweest, dan geldt voor deze persoon het dringende advies in quarantaine te gaan voor de duur die de overheid voorschrijft.