Brabanders naar Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie en -videografie

Vorig jaar won onderwaterfotograaf René Weterings uit Geertruidenberg het Nederlands Kampioenschap Onderwaterfotografie. René won het kampioenschap met vijf verschillende foto’s. Het kampioenschap winnen was een lang gekoesterde droom van de Brabantse René. Al enkele jaren doet hij mee aan het kampioenschap en eindigde hij steeds in de top 10. De Nederlands Kampioen mag het jaar daarop meedoen aan het Wereld- of Europees Kampioenschap Onderwaterfotografie. In september zal René op Tenerife dan ook meedoen aan het Wereldkampioenschap.

Nederlands Kampioenschap
Het Nederlands Kampioenschap wordt jaarlijks door de Nederlandse Onderwatersport Bond georganiseerd. De wedstrijd voor de masters, de beste onderwaterfotografen van het land, bestaat uit vijf categorieën: groothoek, groothoek met model, macro, visportret en een themafoto. De vijf foto’s moeten in twee dagen tijd in het zoute water van de provincie Zeeland gemaakt worden. Een jury beoordeeld alle foto’s op techniek en beleving. De inschrijving voor het kampioenschap van dit jaar is intussen gestart. Op 17 juni begint de eerste wedstrijdweek.

Wereldkampioenschap
Van 17 t/m 22 september wordt op Tenerife het CMAS Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie en –videografie georganiseerd. Ongeveer 20 landen doen aan dit bijzondere kampioenschap mee. De fotografen maken ook hier in vijf categorieën foto’s en de filmers maken in twee dagen een korte onderwaterfilm. Behalve René Weterings doet ook Marco Heesbeen uit Roosendaal, runner up van het Nederlands Kampioenschap, als onderwaterfotograaf mee. Aan het filmkampioenschap doet onderwaterfilmer Ronald Faber uit Bergen op Zoom mee.

Crowdfunding
Voor de deelname aan het kampioenschap is er voor René en Ronald een crowdfunding gestart waarmee een deel van de kosten van vliegtickets, verblijf en training worden betaald. Zelf betalen René en Ronald ook een deel en een deel wordt betaald door de Nederlandse Onderwatersport Bond.
Wil je René of Ronald steunen bij hun deelname aan het kampioenschap:
Ronald: https://www.geef.nl/nl/actie/wk-onderwatervideografie-tenerife/donateurs
René: https://www.geef.nl/nl/actie/wk-onderwaterfotografie-tenerife/donateurs

Meer informatie en inschrijven voor het kampioenschap kan via www.fotokampioenschap.nl

  • Foto: Marco Heesbeen
  • Foto: Rene Weterings