Woensdag 14 september jl. heeft de rechtbank Oost-Brabant uitspraak gedaan in de rechtszaak Stichting Signi Zoekhonden. Inhoud van de zaak was de boete voor het duiken van sportduikers als vrijwilligers. Uiteindelijk is de boete fors verlaagd, maar zag de rechter niet voldoende ruimte in de wet om het duiken met vrijwillige sportduikers voor goede doelen vrij te spreken. Wel adviseerde de rechter de overheid om de Arbeidsomstandighedenwetgeving voor sportduikers aan te passen.
Stichting Signi Zoekhonden is een non-profit vrijwilligersorganisatie van sportduikers die met getrainde hulphonden zoeken naar vermiste personen onder water, maar moet vanwege een strikte formulering van de arbeidsomstandighedenwet aan dezelfde voorwaarden voldoen als commerciële beroepsduikorganisaties.
Door de strengere wetgeving loopt men het risico op hoge boetes van de arbeidsinspectie. Volgens Signi Zoekhonden kunnen ze hierdoor hun vrijwilligerswerk niet meer doen en daarom is men eerder dit jaar naar de rechter gestapt. Eind juni vond de rechtszaak plaats, waarbij advocaten Royce de Vries en Leo Blokland zich voor de stichting hebben ingezet. Afgelopen woensdag was de uitspraak waarin de rechtbank aangaf Signi Zoekhonden niet te volgen in de stelling dat het zoeken van een object hetzelfde is als het in de vrije tijd observeren van bijvoorbeeld vissen. Helaas voor Signi Zoekhonden stelde de rechtbank vast dat boete moet worden betaald, echter wel 25% van het opgelegde bedrag.
Perspectief voor duikverenigingen
De rechter vroeg zich bij de uitspraak af of de overheid de voorschriften van duiken passend moet maken, zodat alle organisaties hun werk voor ideële doelstellingen kunnen blijven doen. Het advies vanuit de rechter is dan ook dat de overheid dit anders gaat regelen in de Arbeidsomstandighedenwetgeving voor sportduikers.
De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) volgde de uitspraak op de voet, aangezien het doorslaggevend is voor alle sportduikers die in de toekomst als vrijwilliger, bij bijvoorbeeld duikverenigingen, voor goede doelen willen blijven duiken. De NOB start een werkgroep met de SWOD, de Stichting Werken onder Overdruk. Deze werkgroep gaat een advies opstellen voor het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Deze uitspraak van de rechter biedt perspectief voor de initiatieven bij duikverenigingen. Het ministerie moet nu echt aan de slag met een wijziging. Dit is een gunstige ontwikkeling. De deur staat open, aldus Arjan de Vries, directeur van de NOB.
Lees hier de volledige uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant.
Foto: Frank Pastors