Beach Cleanup Tour van start

Stichting De Noordzee organiseert dit jaar de achtste editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Van 1 tot en met 15 augustus ruimt de stichting samen met duizenden vrijwilligers de héle Noordzeekust op.

Zwerfafval in zee is een groot probleem. Uit ons onderzoek blijkt dat de Noordzee steeds schoner wordt, maar het probleem is nog lang niet opgelost. Alles wat je in het dagelijks leven gebruikt, kun je dan ook tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot visnet; van snoepverpakking tot wattenstaafje. Om afval te bestrijden moet je het bij de bron aanpakken. Voor ons is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het echte doel is voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt.

Tijdens de Beach Cleanup Tour wordt elke dag van 10:00 tot 16:00 uur op twee locaties opgeruimd: ergens in het noorden én in het zuiden van het land. De start vindt op 1 augustus plaats in Cadzand en op Schiermonnikoog, waarna de finish van beide onderdelen van de tour twee weken later op 15 augustus in Zandvoort is. Sinds de eerste tour in 2013 plaatsvond is verspreid over zeven edities al 94.509 kilo afval van de stranden gehaald door 14.457 enthousiaste vrijwilligers.

Meedoen als onderwatersporter?

Wil jij meer info of meedoen? Meld je dan aan via www.beachcleanuptour.nl en kies een locatie in de buurt. Een team van medewerkers en vrijwilligers van Stichting De Noordzee helpt op het strand mee om volle vuilniszakken af te voeren.

Opruimen helpt

Dat de Beach Cleanup Tour effectief is, blijkt uit een rapport – gebaseerd op twintig jaar onderzoek – dat Stichting De Noordzee eerder dit jaar publiceerde. De cijfers daarin tonen aan dat de hoeveelheid afval op het strand significant daalt: er ligt nu ruim een kwart (27%) minder afval dan tien jaar geleden. Zolang de stranden niet helemáál schoon zijn, blijft Stichting De Noordzee de Beach Cleanup Tour organiseren. Uiteindelijk hoopt de stichting zichzelf overbodig te maken.