Iets unieks voor je leden doen en daarmee ook nog met een paginagroot artikel in de krant verschijnen; dat is een combinatie waar veel duikverenigingen en duikscholen van dromen! OSV Hippocampus uit Arnhem besloot de stoute schoenen aan te trekken en zonk – na een intensief voorbereidingstraject – op 28 mei jl. een zeven meter lange boot af in plas Slijk-Ewijk bij Valburg.
“Het plan is ruim anderhalf jaar geleden ontstaan tijdens de specialisatie Zoeken en Bergen” vertelt Niels Morriën, voorzitter van de jubileumcommissie van Hippocampus. “Mijn duikbuddy Mark de Wijs en ik grapten dat we wel eens wat groters wilden bergen.” Al snel waren de mannen aan het dagdromen over een boot. “Totdat we elkaar serieus aankeken en gingen bedenken hoe we die dagdromen werkelijkheid konden laten worden. Al snel volgde het plan om in het kader van het dertigjarig bestaan van onze vereniging een boot af te zinken.”
Bootje zonder eigenaar
‘Zomaar even’ een duikobject afzinken gaat echter niet. “We hebben eerst contact opgenomen met recreatieschap Uiterwaarde, de organisatie die over de exploitatie en het onderhoud van de recreatieve infrastructuur van het Rivierengebied gaat”, licht Niels toe. “Zij waren enthousiast en stonden open voor ons idee.” Niet geheel toevallig wist Mark dat in recreatiegebied Rhederlaag in Giesbeek een oud bootje lag van een meter of zeven lang. “Niemand keek ernaar om, de eigenaar was zoek en voor de jachthaven lag ‘ie eigenlijk in de weg. We hebben ‘m voor een paar tientjes overgenomen.” Toen het recreatieschap officieel akkoord was heeft een groep enthousiaste leden van OSV Hippocampus de boot op zo’n manier schoongemaakt en opgeknapt dat er geen watervervuiling veroorzaakt kon worden. Ten gunste van de duikveiligheid werden bovendien scherpe delen verwijderd. Intussen was ook de Gemeente Overbetuwe ingeschakeld en werden samen met recreatieschap Uiterwaarde afspraken gemaakt over het beheer en onderhoud. “Het duurde wel wat lang voordat alles rond was”, lacht Niels. “Uiteindelijk hebben we van de gemeente schriftelijk toestemming gekregen om de boot af te zinken.”
Beheer VS eigenaarschap
Maar hoe zit het dan precies met dat beheer en onderhoud? “In principe is recreatieschap Uiterwaarde beheerder van de boot en blijft OSV Hippocampus als vereniging eigenaar, ténzij de beheerder het object wil overnemen of de club de boot zou schenken”, legt Niels uit. “Het is de taak van de vereniging om regelmatig te controleren hoe het wrak erbij ligt.” Hierbij is overigens geen sprake van een verjaringstermijn. Desmond van Santen heeft als medewerker van de Nederlandse Onderwatersport Bond veel ervaring met dergelijke initiatieven. “Zelfs als de vereniging wordt opgeheven kunnen bestuurders nog aansprakelijk worden gesteld als het wrak bijvoorbeeld verwijderd moet worden”, weet hij. “Dat is dus een risico waar je in zo’n project rekening mee moet houden. Als je in gesprek bent met de beheerder of eigenaar van het water moet je dus ook afspraken maken over de verantwoordelijkheid met betrekking tot het eventuele verwijderen van het object.”
11 tot 14 meter diepte
Hippocampus regelde alles zorgvuldig met het recreatieschap en de gemeente en op zaterdag 28 mei 2016 werd de boot – die intussen via een prijswedstrijd de naam The Unsinkable II had gekregen – afgezonken in plas Slijk-Ewijk. “’s Ochtends is de boot met een trailer opgehaald”, blikt Niels terug. “Met de betrokken partijen hadden we afgestemd dat we de boot in de zogenaamde ‘grote plas’ zouden afzinken. Enkele tientallen meters uit de waterkant vonden we een mooie egale plek, op zo’n 14 meter diepte.” Het afzinken van de boot ging uiteindelijk heel soepel. “Hij lag meteen op de goede plek, daar waren we erg blij mee. De bovenkant van de boot ligt op 11 meter diepte; het is dus ook voor beginnende duikers een geschikt duikobject! Nu hopen we natuurlijk dat er veel snoeken en andere vissoorten op af komen.”
Heel Hippo Bakt
Rondom het afzinkmoment organiseerde Niels en z’n commissie een compleet programma. “Het was een fantastische dag voor de hele vereniging”, zo klinkt het trots. “Er waren veel leden aanwezig en ook ouders, partners en kinderen kwamen kijken. ‘s Ochtends was er een autospeurtocht en alle leden konden bovendien meedoen aan een taartbakwedstrijd: Heel Hippo Bakt. Iedereen was laaiend enthousiast! Na het afzinken hebben we met z’n allen taart gegeten, een duik gemaakt en daarna werd al gauw de BBQ aangestoken.” Niels kreeg veel positieve reacties. “Het is zeker een goede boost geweest voor de sfeer en betrokkenheid binnen de vereniging.”
Paginagroot artikel
Voorafgaand aan het afzinkmoment zijn bovendien verschillende media aangeschreven. “In de week ervoor heb ik diverse journalisten informatie en een planning doorgestuurd, en achteraf een verslag met foto’s”, vertelt Niels. “De Gelderlander bleek erg geïnteresseerd: een paar dagen voor het afzinken heb ik telefonisch contact gehad met één van hun verslaggevers, en tijdens het afzinken was een fotograaf aanwezig. Uiteindelijk is er een paginagroot artikel met prachtige foto’s in de Gelderlander verschenen. Dat is natuurlijk mooie promotie voor onze vereniging!
Connecties binnen verenigingsnetwerk
Niels kan andere duikclubs een dergelijk initiatief van harte aanbevelen. Zijn laatste tip? “Sponsoren regelen kan heel handig zijn, zodat de vereniging niet alle kosten hoeft te dekken. In ons geval heeft de boot zelf weinig geld gekost, maar dat kan ook anders zijn. Vaak zijn er mensen of bedrijven binnen de verenigingskring die graag willen meehelpen, al is het maar omdat ze weer mensen kennen die iets voor het project kunnen betekenen. In ons geval hebben we sponsoren gevonden voor het transport van de boot, verenigingsmutsen, de BBQ en het naambordje van The Unsinkable II. Kijk dus goed binnen je vereniging naar connecties en mogelijkheden. Vaak zijn die er – al dan niet via-via – en dat maakt het zo veel makkelijker, leuker en goedkoper!”
Modelovereenkomst
In het kader van het afzinken van duikobjecten heeft de Nederlandse Onderwatersport Bond voor verenigingen een modelovereenkomst opgesteld. Het idee hierachter is om afspraken tussen de beheerder van het water (meestal overheid of een recreatieschap) en eigendom/beheer van een duikwrak te kunnen vastleggen. Je kunt de modelovereenkomst hier vinden. Vragen? Neem gerust contact op met Desmond van Santen via desmond.vansanten@onderwatersport.org of 0318-559347. Meer weten over het project van OSV Hippocampus? Niels Morriën is te bereiken via pr@osv-hippocampus.nl.