Nionplas

De gemeente Geertruidenberg, waar de Nionplas in ligt, heeft een vergunning afgegeven voor flyboarden. Het flyboarden wordt gedaan waar ook gedoken wordt en dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Daarnaast is de schade aan de natuur onbekend. Daarom hebben we samen met de verenigingen en duikcentra uit de omgeving een bezwaar en WOB-verzoek ingediend. Ondanks dat, heeft de gemeente tóch de vergunning verleend. Daarom hebben wij een bezwaar ingediend bij de gemeente én zijn we een voorlopige voorzieningprocedure gestart bij de voorzieningenrechter.

Ons volledige bezwaar lees je hier.


 

Staalslakken

Staalslakken zijn hoogovenafval dat in Zeeland tegen de dijken wordt gestort i.v.m. de dijkversterking. Doordat dit kleine brokken zijn wordt de dijk onder water zo'n vlak oppervlak dat onderwaterleven zoals kreeften geen holletjes meer kunnen vinden. Het gevolg: het onderwaterleven verdwijnt. Door over de staalslakken een laag breuksteen te leggen (natuurlijk materiaal in veel grotere brokken), blijft het onderwaterleven in Nationaal Park de Oosterschelde bestaan. Bij Cluster 2 is geen breuksteen gebruikt en hiervoor hebben een beroepsschrift ingediend bij de Raad van State. Hierin hebben wij ons gelijk gekregen. Meer informatie vind je op de speciale staalslakkenpagina. 

 

Haringvliet

In 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier waardoor er vers Noordzeewater binnen stroomt in het Haringvliet. De verwachting is dat dit een positief effect op de onderwaternatuur heeft en nieuwe interessante duikplaatsen oplevert. Wij hebben een aantal potentiële monitorlocaties in kaart gebracht die door een team van vrijwilliger sportduikers regelmatig bezocht zal worden. Samen met Stichting Anemoon coördineren we het monitoringsprogramma waarbij met waarnemingen van duikers wordt gevolgd wat de gevolgen voor het onderwaterleven zijn.


 

Hulp nodig?

Is er een bedreiging voor een duiklocatie bij jou in de buurt? Mail ons dan gerust! We kijken dan of we je kunnen helpen. Wel is onze capaciteit beperkt, dus we kunnen je niet beloven dat we je (direct) kunnen helpen, maar we kunnen uiteraard altijd even met je meedenken. Mail het (dreigende) probleem naar info@onderwatersport.org en we kijken wat we voor je kunnen doen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.


 

Casteleynseplas

De beheerder van de Casteleynseplas staat toe dat één duikvereniging in de plas mag duiken. De Casteleynseplas is echter de enige interessante duiklocatie in de regio. Daarom zou het mooi zijn als de plas kan worden opengesteld voor alle duikers, desnoods gereguleerd. Op dit moment zijn wij in gesprek met de beheerder om te kijken naar de mogelijkheden.


 

Oostvoornse Meer

De gemeente Westvoorne wil de recreatie rondom het Oostvoornse Meer in de komende jaren extra stimuleren. Het actieprogramma van de gemeente zet zich in op een toename van het toeristisch en recreatief bezoek en een hogere waardering door de bezoekers. Aan de noordoever van het meer, waar het meeste wordt gedoken, wil de gemeente een sanitaire voorziening voor duikers plaatsen. De NOB is blij met deze ontwikkeling en adviseert de gemeente bij de inrichting van de sanitaire voorziening. Hierbij worden de voorzieningen in Zeeland als voorbeeld gebruikt.

 

Zeelandbrug

Een tijd lang is de duiklocatie de Zeelandbrug dicht geweest omdat er aan de dijk werd gewerkt. Tegelijkertijd met dit werk zijn door projectbureau Zeeweringen twee nieuwe dijktrappen geplaatst en daarnaast heeft de gemeente Schouwen-Duiveland een sanitaire unit geplaatst. Ook is de parkeerplaats aangepakt. De NOB is bij dit project van het begin af aan betrokken geweest, wij hebben met name geadviseerd op het gebied van de voorzieningen. 

 

Wijthmenerplas

De duiklocatie in de Wijthmenerplas bij Zwolle werd bedreigd door de komst van een waterskibaan. Hierdoor zou deze duikstek zo goed als verdwijnen. Wij zijn in overleg gegaan met de gemeente, vergunninghouder en duikverenigingen en duikcentra uit de nabije omgeving waardoor de waterskibaan verplaatst. Hierdoor blijft er voldoende ruimte om te blijven duiken.


 

Radioplassen

De Radioplassen bestaan uit drie verschillende plassen: twee zijn in gebruik als viswater, de andere is o.a. beschikbaar voor duikers. De lokale visvereniging heeft plannen om de derde radioplas ook in te richten als viswater waardoor duiken niet meer mogelijk zou zijn. De waterkwaliteit neemt namelijk af door de bodemberoerende vissen. Bovendien kan het zijn dat duiken niet meer wordt toegestaan. Zodra de vergunning voor de visvijver wordt verleend zullen wij, in samenwerking met de lokale duikverenigingen hier bezwaar tegen maken.


 

Wil je dat we duikplaatsen blijven verbeteren? Word lid!

Wil jij dat we ons kunnen blijven inzetten om duiklocaties in Nederland open te houden en te verbeteren? Voor €3,50 per maand steun je ons bij deze acties én ontvang je acht keer per jaar het glossy magazine Onderwatersport, ben je verzekerd tegen ongevallen en aansprakelijkheid en heb je de mogelijkheid om een voordelige duikreisverzekering af te sluiten.